Menu Sluiten

Wat kost een crematie als je niet verzekerd bent?

Niet iedereen heeft een uitvaartverzekering afgesloten. Maar dit kan veel stress opleveren. Bovendien schatten veel mensen de kosten van een uitvaart te laag in. Wat als één van je naasten overlijdt en diegene is niet verzekerd? Wie betaalt de uitvaart? En je vraagt je af: wat kost een crematie als je niet verzekerd bent?

Wat kost een crematie als je niet verzekerd bent

Een crematie is gemiddeld flink goedkoper dan een begrafenis. Gemiddeld liggen de kosten rond de € 1.300. Afhankelijk van crematorium keuze, de asbestemming en persoonlijke wensen. Waar je sowieso rekening mee moet houden:

  • Uitvaartverzorger
  • Afleggen of laatste verzorging
  • Opbaren
  • Vervoer

Voor de plechtigheid: uitvaartdienst, boeket, kaarten en catering

Kostenoverzicht

Product Prijs
Crematie €1.250,00
Akte van overlijden €12,00
Basistarief uitvaartverzorger €1.750,00
Advertentie regionale krant €500,00
Advertentie landelijke krant €1.500,00
Rouwkaarten €2,50
Vervoer naar rouwcentrum €250,00
Laatste verzorging overledene €150,00
Kist €500,00
Opbaring €475,00
Vervoer naar rouwcentrum €250,00
Condoleanceregister €300,00
Uitvaartmis (kerk) €500,00
Volgauto’s €250,00 p.s.
Dragers €150,00 p.p.
Steen of urn €300,00 p.p.
Bedankkaarten €2,50 p.s.
Kist €150,00 p.p.
Opbaring €475,00 p.p.
Condoleanceregister €300,00 p.p.
Uitvaartmis (kerk) €500,00
Volgauto’s €250,00 p.s.
Steen of Urn €300,00
Bedankkaarten €2,50 p.s.

Persoonlijke wensen

Het afscheid maak je zo persoonlijk als je zelf wilt. De meesten kiezen voor de goedkoopste opties. Een simpele kist en eenvoudig rouwboeket. Verder: Rouwadvertentie, volgauto’s, uitgebreide catering, langer verblijf in aula. Wat doe je met de as? Een as-sieraad, een mooie urn, uitstrooien? Er zijn een aantal opties op het gebied van asbestemming:

  • €100 Uitstrooiing van de as kost gemiddeld
  • €400 – € 600 Kosten urn
  • €100 Per jaar voor bewaren in urn-muur

Als iemand geen uitvaartverzekering heeft

Sommige mensen sluiten geen uitvaartverzekering af. Het is per geval afhankelijk wat er dan precies gebeurt als diegene komt te overlijden. Mogelijk heeft de overledene bijvoorbeeld wel een uitvaart-koopsompolis afgesloten. Of een overlijdensrisicoverzekering of depositofonds. Hiermee kunnen de kosten van uitvaart dan alsnog worden gedekt.

Misschien heeft de overledene in de erfenis rekening gehouden met de kosten voor uitvaart. Of is er geld opzij gezet op een spaarrekening. In bovenstaande gevallen houdt familie inspraak op hoe de uitvaart eruit komt te zien.

Geen geld? Nabestaanden aansprakelijk

Als de overledene niets heeft geregeld voor zijn of haar uitvaart, dan neemt de echtgenoot, de kinderen en/ of erfgenamen de kosten voor zijn rekening.

In sommige situaties kunnen de nabestaanden de kosten van de uitvaart niet betalen. En ontbreekt bijvoorbeeld spaargeld of een erfenis. Of De wet bepaalt dat de nabestaanden alsnog de rekening krijgen. In noodsituaties kunnen nabestaanden bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente.

Geeft niemand opdracht voor de uitvaart? Dan voert de gemeente de uitvaart alsnog uit en verhaalt de kosten op de nabestaanden. Zij krijgen dan geen inspraak in de vormgeving van de uitvaart. Ook krijgen zij geen toegang tot het huis en de spullen.

Voorkom verrassingen

Liever houd je de kosten en de manier van afscheid nemen in eigen hand. Voorkom verrassingen voor jezelf en voor nabestaanden. Controleer daarom goed op welke manier jij of dierbaren de kosten van de uitvaart denken te betalen. Bekijk welke uitvaartverzekeringen het goedkoopst zijn en sluit zelf online een verzekering af.