Menu Sluiten

Overlijden tijdens de vakantie

Voor de meeste Nederlanders komt de zomervakantie alweer in zicht. Veel Nederlanders brengen de vakanties door in het buitenland. Veel mensen denken echter niet na over wat er gebeurt als u komt te overlijden tijdens deze vakantie. De kans is natuurlijk erg klein, maar toch is het slim om hier eens over na te denken. Als dit gebeurt, bent u dan bijvoorbeeld wel verzekerd voor repatriëring? Dit betekent het terugbrengen van het lichaam naar Nederland. In dit artikel krijgt u meer uitleg over deze kwestie.

Waarom verzekeren?

In opdracht van DELA heeft Kien Onderzoek onlangs onderzoek hierover uitgevoerd. Hieruit bleek dat meer dan één derde van alle Nederlanders (33,4 procent) nooit heeft stilgestaan bij de mogelijkheid dat iemand komt te overlijden tijdens de vakantie naar het buitenland. 35,3 procent gaf aan niet zeker te weten of de kosten van repatriëring verzekerd zouden worden. 13,3 procent van de Nederlanders zeiden zelfs te denken hier helemaal niet voor verzekerd te zijn. Uit het onderzoek bleek dus dat mensen niet goed op de hoogste waren van deze mogelijkheid. Dit is erg zorgwekkend. Zeker omdat de kosten vaak erg hoog liggen bij het vervoeren van het lichaam. Als een lijk moet worden overgebracht van België naar Nederland ben je gemiddeld al 1650 euro kwijt. In een ver land als China is dit gemiddeld zelfs al 13500 euro. De kosten voor de nabestaanden zijn dan enorm. Natuurlijk is de kans erg klein dat u komt te overlijden tijdens uw droomreis. Ook willen mensen hier liever niet over nadenken, omdat vakantie juist een uitweg is van al het gezeur en de problemen van het dagelijks leven. Toch sterven er jaarlijks tussen de 700 en 900 Nederlanders in het buitenland. Een verzekering hiervoor afsluiten is een kleine moeite en kan uw familie flinke problemen besparen.

Welke verzekering?

Om te zorgen voor verzekering bij repatriëring kan meestal gebruik worden gemaakt van uw reisverzekering. Ook een aanvullende zorgverzekering of uitvaartverzekering kan dit bevatten, meestal is dit echter de reisverzekering. Als de reis- en zorgverzekering geen dekking geeft voor deze gevallen, kan u misschien aanspraak maken hierop via de uitvaartverzekering. In ieder geval een deel kan dan worden vergoed. Dit hangt wel af van het soort uitvaartverzekering. Ga voortaan goed voorbereid op reis. Zorg dat u verzekerd bent voor dit soort zeldzame, maar flink problematische situaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *