Menu Sluiten

Uitvaartkist zelf maken

In Nederland bestaat er de mogelijkheid om zelf een uitvaartkist te timmeren. Sterker nog er zijn zelfs verschillende ‘doe-het-zelf-kisten’ in omloop. Voor de rouwverzekeringen zou het voor sommige mensen erg helpen om de kist zelf in elkaar te timmeren.

Er zijn verschillende kisten in omloop die u geleverd krijgt in losse onderdelen, waarbij u deze alleen nog in elkaar hoeft te timmeren. Ook is het mogelijk dat je deze geheel zelfstandig maakt. Wettelijk gezien zitten er wel enkele eisen aan een uitvaartkist en het is altijd raadzaam om te kijken in de Polis of te overleggen met de uitvaartverzekeraar wat de mogelijkheden zijn rondom het zelf timmeren van uitvaartkist.

Wettelijke eisen
De uitvaartkist mag niet gemaakt zijn van kunststoffen en metalen (muv handvatten, schroeven en ornamenten). Het beslag moet makkelijk verwijderbaar zijn en zorgt er niet voor dat (bij begraven) dat het de ontbinding van het lichaam in de weg staat. De bodem moet voorzien zijn van een materiaal (soort papier) dat deze geen vocht door kan laten. De kist moet brandbaar materiaal bevatten.

Besluit op de Lijkbezorging
Indien u besloten heeft zelf een kist te gaan maken (geen standaard pakket ‘doe-het-zelf-kist’) raden wij u aan ‘Het Besluit op de Lijkbezorging‘ goed door te lezen. Er zijn namelijk allemaal specifieke regels gesteld hiervoor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de specifieke soorten lijm, binnenbekleding en houtsoorten.

Overleg met verzekeraar
Over het algemeen zijn dit de gebruikelijke afmetingen:
– 180 / 200 cm lang
– 50 / 55 cm breed

Wij raden altijd aan om ver voor de begrafenis / crematie contact op te nemen met het crematorium of de begraafplaats. Zij hebben duidelijke richtlijnen voor de afmetingen.