Menu Sluiten

Uitvaartverzekering met carenzjaren

U bent bezig een uitvaartverzekering te vergelijken en bij de eisen komt u tegen dat sommige uitvaartverzekeraars medische acceptatie eisen. Dan kan het zomaar zijn dat u daar ook tegen komt dat de verzekeraar u direct (medisch) accepteert, ongeacht uw gezondheid. Meestal zijn aan deze verzekeringen carenzjaren verbonden.

Wat zijn carenzjaren?
Omdat de verzekeraar u direct accepteert zonder enige kennis over uw gezondheid, zijn er carenzjaren ingevoerd. Bij uitvaartverzekeringen praten wij meestal over 2 of 3 carenzjaren. Dit zijn jaren waren de uitvaartverzekaar niet of niet het hele verzekerde bedrag uitkeert.

Hoe werkt dit in de praktijk?
Indien u dus geen medische keuring ondergaat en vandaag een uitvaartverzekering afsluit, waarna u vervolgens binnen de carenzjaren overlijd, kan het zijn dat de verzekeraar niet het volledige verzekerde bedrag uitkeert. Het is dus eigenlijk een soort ‘wachttijd’.

Welk bedrag wordt er uitgekeerd bij overlijden binnen de carenzjaren?
Dit verschilt per verzekeraar. Hiervoor kunt u in de polis terecht. Er zijn bijvoorbeeld verzekeraars die u de betaalde premie tot het moment van overlijden terug betalen. Deze verrekent met de rente en de gemaakte kosten van de verzekeraar zal hier een bedrag van over kunnen blijven.

Zijn er uitzonderingen?
Ja, bij het overlijden binnen de carenzjaren als gevolg van een ongeval, wordt door de verzekeraar het volledige bedrag uitbetaald.