Menu Sluiten

Uitvaart betalen met overwaarde huis?

Het is in Nederland niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Uiteraard is het feit voor de nabestaande als er iets geregeld is omtrent het betalen van de uitvaart. Een uitvaart neemt flink wat kosten met zich mee. Je kunt ervoor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om zelf een geldbedrag opzij te zetten om te zorgen dat jouw nabestaanden niet voor de kosten van de begrafenis/crematie op moeten draaien.

Wij krijgen met regelmaat de vraag of het een verstandige optie is dat mensen ervoor kiezen om de uitvaart te laten betalen vanuit de overwaarde van hun huis.

‘Het huis is bijna vrij en daar kan gemakkelijk mijn uitvaart van betaald worden en dan blijft er nog heel veel over voor de kinderen.’

In eerste instantie klinkt het vrij logisch, alleen zijn er wel enkele nadelen aan verbonden. Te noemen:
– Op het moment dat de partner blijft leven, zal deze gewoon in het huis willen blijven wonen. Direct verkopen is dan geen optie.
– Op het moment dat bij overlijden het huis te koop komt te staan, zal deze over het algemeen niet direct verkocht worden. De kosten voor de uitvaartverzorger zullen dus moeten worden voorgeschoten door één van de erfgenamen.

Denk goed na over de kosten van uw uitvaart
Logischerwijs willen erfgenamen zich niet druk hoeven maken over de kosten van een crematie/begrafenis. Denk daarom van te voren goed na over de gang van zaken bij uw overlijden. Het is zeker niet leuk om hierover na te denken, maar u wilt toch ook dat alles voor uw erfgenamen goed geregeld is?