Menu Sluiten

Wat gebeurt er met een uitkering na overlijden?

Op het moment dat iemand komt te overlijden, stopt een uitkering automatisch. Nabestaanden geven normaal gesproken door aan de gemeente, dat een persoon is te komen overlijden en hiermee stopt de uitkering. Overigens wordt de einddatum van een uitkering gesteld op de dag na overlijden. Er zijn veel soorten uitkeringen die een overleden persoon zou kunnen hebben ontvangen; bijvoorbeeld de WAZ, WW, Wajong of de WAO. Er zijn ook uitkeringen die na overlijden worden uitgekeerd aan nabestaanden, deze worden dan juist geactiveerd. Dit gaat op bij bijvoorbeeld een Ziektewetuitkering of een Anw-uitkering.

Eenmalige uitkering voor nabestaanden

Als nabestaanden melding hebben gemaakt van het overlijden van iemand die een uitkering ontving, wordt deze uitkering stopgezet. De nabestaanden hebben in dit geval nog wel recht op eenmalige uitkering. Hiervan krijgen nabestaanden automatisch bericht van het UWV of de SB. Bij dit bericht zit een aanvraagformulier waarmee je als nabestaanden aanspraak kunt maken op deze eenmalige uitkering. Als er geen nabestaanden zijn die recht hebben op deze uitkering, gaat dit over op de kinderen. Als die er ook niet zijn, kan de huisgenoot van de overleden aanspraak maken op deze eenmalige uitkering. Deze huisgenoot moet wel aan kunnen tonen dat hij of zij woonachtig is op hetzelfde adres als waar de overleden heeft gewoond. Dit kan hij/ zij doen doordat dit geregistreerd moet zijn in de Basisregistratie Personen. Door het invullen van de formulieren kunnen nabestaanden nog eenmaal de uitkering ontvangen die de overleden altijd ontving.

Partnerpensioen

Als uw overleden partner naast AOW ook recht had op pensioen, dan hebben nabestaanden nu recht op dit pensioen. Dit noemen we het partnerpensioen. Normaal gesproken krijgen pensioenorganisaties vanuit de gemeenten door als iemand overleden is. Voor de nabestaanden is het belangrijk om dit wel zelf te controleren of dit gebeurd is. Indien deze informatie nog niet bekend is bij de pensioenorganisatie, geef dit dan zo spoedig mogelijk door. Als een nabestaande getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, heeft hij/ zij namelijk recht op een partnerpensioen.

Hoogte van de uitkering

Normaliter ontvangen nabestaanden nog eenmaal een bruto maanduitkering van de uitkering. Daarnaast zal het opgebouwde vakantiegeld worden overgemaakt. Hierop zijn de verschuldigde bedragen al in mindering gebracht. Op het bruto maandbedrag van de uitkering worden geen inhoudingen gedaan, dit is dus eenmalig een nettobedrag. Dit bedrag wat eenmalig aan de nabestaanden wordt uitgekeerd, is niet bedoeld om de uitvaart mee te betalen. Hiervoor is het verstandig om een aparte uitvaartverzekering voor af te sluiten. De achterliggende gedachte vanuit de overheid om deze eenmalige uitkering aan nabestaanden te betalen, is om hen een maand van inkomen te kunnen voorzien. Dit is met name belangrijk voor nabestaanden die afhankelijk waren van de overleden als het gaat om hun levensonderhoud. In deze maand kan er dan naar een oplossing worden gezocht hoe deze nabestaanden in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *