Menu Sluiten

Crematie

€7,49 per maand
Verzekerd voor €9.000
✓ Vrij besteedbaar bedrag €9.000
✓ Kinderen meeverzekerd
✓ Eenvoudige medische acceptatie
✓ 10% extra bij besteding Yarden
€7,08 per maand
Verzekerd voor €9.000
✓ Vrij besteedbaar bedrag €3.000
✓ Waardevaste premie
✓ Beoordeling nabestaanden een 9,1
✓ Minimale premiestijging
€9,09 per maand
Verzekerd voor €9.000
✓ Vrij besteedbaar bedrag €2.600
✓ Kinderen meeverzekerd
✓ Eenvoudige medische acceptatie
✓ Vaste lage premie

Alle vragen over Crematies

In de afgelopen 10 jaar dat Uitvaartverzekering24.nl actief is op het internet, hebben wij heel veel vragen van gebruikers weten te beantwoorden. Om deze reden hebben wij de veel gestelde vragen over crematies, onderstaand verzameld.

Kan ik een uitvaartverzekering afsluiten voor een crematie?

Als u een uitvaartverzekering afsluit, kunt u laten vastleggen hoe uw uitvaart eruit moet komen te zien. Hierbij kunt u aangeven dat u graag gecremeerd wilt worden. De uitvaartverzekering die u hierbij af wilt sluiten is afhankelijk van uw specifieke wensen. U kunt onder andere kiezen voor een naturaverzekering waarin er diensten worden uitgekeerd na uw overlijden. Ook is het mogelijk om een kapitaal verzekering af te sluiten, hierbij wordt er een geldbedrag voor de uitvaart uitgekeerd aan de nabestaanden.

Kan ik goedkoop een crematie verzekering afsluiten?

Dat is zeker mogelijk. Voor iets meer dan een euro per maand kunt u al een uitvaartverzekering afsluiten. Hou er wel rekening mee dat hoe lager het bedrag is dat wordt uitgekeerd, hoe minder hiervan betaald kan worden. Breng dan ook eerst voor uzelf in kaart wat u belangrijk vindt aan een uitvaart en hoe deze eruit moet komen te zien. Daarmee heeft u ook direct een goed beeld van de kosten die hiermee gemoeid zijn. Als u op basis van dit bedrag een verzekering afsluit voor uw crematie, weet u zeker dat uw nabestaanden niet geconfronteerd worden met onverwachte kosten.

Kan ik zelf de crematie muziek bepalen?

U kunt in uw uitvaartwensen vast laten leggen welke muziek u graag wilt laten horen tijdens uw crematie. De uitvaartverzorger zal uw uitvaartwensen, zover dat mogelijk is, uitvoeren en hierover in contact treden met het crematorium. In de dagen na het overlijden is er voldoende tijd om deze muziekwens voor te bereiden.

Wat is gepaste kleding voor een crematie?

U kunt in uw uitvaartwensen vast laten leggen welke muziek u graag wilt laten horen tijdens uw crematie. De uitvaartverzorger zal uw uitvaartwensen, zover dat mogelijk is, uitvoeren en hierover in contact treden met het crematorium. In de dagen na het overlijden is er voldoende tijd om deze muziekwens voor te bereiden.

Wat gebeurt er na een crematie met mijn as?

Na de verbranding zullen de asresten worden verzameld in een pan. Daarna zullen deze crematieresten worden verpulverd. Dit gebeurt in een cremalutor. Dit is een machine die door middel van loden ballen de asresten fijn zal malen. Deze as wordt vervolgens verzameld in een asbus. Deze asbus blijft nog één maand in het crematorium, dat is wettelijk verplicht. Na deze maand kan de as worden opgehaald door de nabestaanden. Zij bepalen vervolgens wat hiermee gebeurt.

Waarom kan pas een maand na de crematie de as worden opgehaald?

Dit is opgenomen in de Wet op de lijkbezorging. Dit heeft een achterliggende gedachte. Hiermee hebben de nabestaanden een maand de tijd om een goede bestemming te kunnen geven aan de as. Hierdoor hebben nabestaanden ook de tijd om de uitvaartwensen van de overledene, vaak vastgelegd in een testament, erop na te lezen en deze wensen zo goed mogelijk uit te voeren.

Kan ik zelf bepalen na de crematie waar mijn as wordt uitgestrooid?

U kunt in het gesprek met de uitvaartverzekeraar aangeven dat u uw as uit wilt laten strooien. Ook kunt u in dit gesprek aangeven op welke exacte locatie u dit wilt laten doen. Dit wordt vervolgens opgenomen in uw uitvaartwensen. De regelgeving is overigens per gemeente verschillend op het gebied van het verstrooien van as. Als u een specifieke plek in gedachte heeft, doet u er verstandig aan om na te vragen bij de gemeente waarbinnen deze locatie zich bevindt, of dit wel toegestaan is op deze plek.

Mag ik de as van een overleden zelf verstrooien?

Als u hiervoor een specifieke locatie in gedachte heeft, moet u toestemming hebben van de gemeente waar zich deze locatie bevindt. Er namelijk sommige plekken waar dit verboden is. De regels inzake het verstrooien van as verschillen per gemeente. Pas als u deze toestemming heeft van de gemeente kan hier de as worden uitgestrooid. Dit verstrooien mogen nabestaanden zelf doen.

Kan ik mijn as ook laten verstrooien?

Als u liever het as verstrooien overlaat aan iemand anders dan de nabestaanden, dan kan dit. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit te laten doen door uw uitvaartverzorger. Als u vooraf een locatie bepaalt waar dit moet plaatsvinden, en de gemeente geeft hier toestemming voor, dan kan de uitvaartverzorger dit uitvoeren.

Wat gebeurt er met de sieraden na een crematie?

Sieraden die na de crematie overblijven, net als implantaten en protheses, worden door de meeste crematoria verzameld en aan een fonds overhandigd. Dit zijn fondsen die zich inzetten voor een goed doel. Dit kan een hulporganisatie zijn zoals Artsen zonder Grenzen. Uiteraard kunnen nabestaanden er ook voor kiezen om de sieraden voor de crematie af te doen.

Komt het voor dat er meerdere crematies worden gecombineerd?

Per crematie gaat er één kist in de oven. Op het moment dat er meerdere kisten tegelijk de oven in zouden gaan, zou het kunnen gebeuren dat de as van twee overledenen door elkaar gaan. En dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Doordat er maar één kist tegelijk in de oven gaat, heb je als nabestaanden de zekerheid dat de as die overblijft, ook daadwerkelijk de as is van de overledene. Overigens is het ook nog eens wettelijk vastgelegd dat er maar één kist tegelijk de oven in mag.

Wat gebeurt er met de bloemen bij een crematie?

Als de dienst heeft plaatsgevonden in het crematorium, wordt de kist naar een speciale ruimte overgebracht. Dit is de laatste ruimte, voordat de kist de verbrandingsoven in zal gaan. Hier kunnen de nabestaanden bepalen wat er met de bloemen moet gebeuren. Deze kunnen worden verbrand, ook zijn er bij crematoria speciale bloementafels waar de rouwstukken en bloemen neergezet kunnen worden.

Wie mag de urn met as ophalen?

Degene die de crematie heeft aangevraagd, mag de bus met as ophalen. Deze persoon is de rechtspersoon die staat geregistreerd bij het crematorium. Op het moment dat iemand ander zich zou melden voor de as, kan dit tot verwarring leiden. Het is overigens wel mogelijk dat degene die de crematie heeft aangevraagd, een ander persoon machtigt om de as op te komen halen.

Hoe weet ik zeker dat ik de juiste as krijg na de crematie?

Er wordt streng toezicht gehouden op de gehele procedure tijdens een crematie. Hierbij moeten er diverse documenten ondertekend worden. Daarnaast wordt er een vuurvast steentje toegevoegd aan de crematie met hierop een uniek, onuitwisbaar nummer. Aan de hand van dit steentje kan er worden vastgesteld welke persoon er zojuist is gecremeerd

Wat kan ik met een urn doen?

Het is mogelijk om de as op te vangen in een urn en deze bij te zetten in een urnenmuur. Een dergelijke urnenmuur vind je vaak buiten bij een crematorium. Bij zo’n muur is er vaak ook nog ruimte voor foto’s, bloemen of kleine dierbare voorwerpen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de urn thuis neer te zetten op een bijzondere plek.