Menu Sluiten

Wat zijn de regels voor het uitstrooien van as?

Veel mensen kiezen ervoor om hun as uit te laten strooien, wat natuurlijk ook een mooie gedachte is. Gekomen met de natuur en nu verdwijnt u weer in de natuur. Dierbare plekken worden vaak gekozen om deze as op uit te strooien. Dit kan de zee zijn, het bos of een plek waar u als kind veel kwam. De overgebleven as wordt na de crematie opgevangen in een urn. In de praktijk wordt deze urn meegenomen naar deze dierbare plek en wordt de as hier uitgestrooid. Als u deze wens ook heeft, is het wel van belang om te weten dat as niet zomaar overal uitgestrooid mag worden. De regels hierover verschillen namelijk per gemeente. Iedere gemeente heeft in Nederland zijn eigen beleid omtrent het uitstrooien van as. Overigens kiezen ook veel mensen ervoor om de as uit te laten strooien door de uitvaartondernemer. Hiermee heeft u er zelf geen omkijken naar en voert de uitvaartondernemer het uit binnen de gestelde regels van de gemeente.

Wet op de lijkbezorging

In artikel 66a van de Wet op de lijkbezorging is bepaald dat je as mag uitstrooien op locaties die de gemeente heeft bepaald. Er zijn gemeentes die locaties hebben aangewezen als strooiveld. In dit geval mag u alleen maar hier de as uitstrooien. Als het de voorkeur heeft om de as op een andere plek uit te strooien dan mag dit alleen als dit niet verboden is door de gemeente. Als een gemeente hier geen regels voor heeft opgesteld, mag u de as dus op deze dierbare plek uitstrooien. Als het de voorkeur heeft om de as uit te strooien op grondgebied van iemand anders, moet u uiteraard toestemming vragen van deze persoon. Het uitstrooien van as op eigen grond mag ook, mits dit niet verboden is volgens de regels van de gemeente.

As uitstrooien, gemeente regels.

Gekomen met de natuur en weer terug naar de natuur. As uitstrooien in de natuur heeft voor veel mensen de voorkeur. Ook hier is het verstandig om eerst de regels van de gemeente na te kijken voordat u uit gaat strooien. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een afbreekbare urn. Hierbij wordt er niets uitgestrooid, maar wordt de as in een urn gedaan die de natuur zelf af kan breken. In de loop der jaren zal de as versmelten met de aarde en groeien er weer vanzelf weer planten en bloemen op.

Alternatieven voor As uitstrooien

Naast bovenstaande mogelijkheden is er ook nog de mogelijkheid om iets bijzonders te doen met uw as. Denk hierbij aan het uitstrooien van as door middel van het afschieten van een vuurpijl. Een spectaculair einde van een bijzonder leven. Ook kunt u ervoor kiezen om uw as mee te geven aan een vliegtuig die op grote hoogte uw as uit kan strooien. Een bijzondere manier om ver boven de aarde in duizenden stukjes rond te zweven. Ook kunt u ervoor kiezen om uw as mee te geven aan een parachutist die dit onderweg uit zal strooien. Voor welke bijzondere manier van uitstrooiing u ook kiest, houdt u wel rekening met extra kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *