Menu Sluiten

De kosten van een crematie

Het overlijden van een persoon brengt vaak veel verdriet met zich mee. De nabestaanden willen de overledene dan ook een respectvolle en mooie uitvaartdienst geven. Heden ten dage kiest 62 procent van de Nederlandse bevolking ervoor om zich te laten cremeren. Maar wat kost zo’n crematie eigenlijk voor de nabestaanden?

De kosten van een begrafenis

Basiskosten crematie

Wanneer de overledene graag gecremeerd wilt worden, kun je deze laatste eer op verschillende manieren bewijzen. De kosten kunnen zeer verschillen aan de hand van de keuzes die gemaakt worden. Er zijn echter een aantal basiskosten waarop in elk geval gerekend kan worden. Onder deze kosten vallen de verzorging van de overledene, de urn en de diensten van de uitvaartverzorger. De crematie zelf kost gemiddeld meestal rond de €1500, mits de crematie binnen kantooruren plaatsvindt. Het is tegenwoordig ook steeds vaker mogelijk om de plechtigheid in de avond of in het weekend te houden. Binnen deze basiskosten zijn er ook al verschillende keuzes te maken. Hieronder een overzicht.

Lijkverzorging

De laatste verzorging van een overledene wordt gedaan door de uitvaartverzorger. Zij komen in huis, en verrichtten de laatste verzorgingshandelingen. Je kunt ervoor kiezen de persoon thuis op te laten baren en extra te laten balsemen, of de persoon in het uitvaartcentrum op te laten baren. Je kunt er ook voor kiezen om de persoon direct op te laten halen en in de koeling van het uitvaartcentrum te plaatsen, totdat de plechtigheid plaatsvindt. De kleding van de overledene kan een speciale lijkwade zijn of kleding die de nabestaanden zelf uitkiezen. Ook moet rekening gehouden worden met het vervoer van de persoon van de plek van overlijden naar huis of naar het uitvaartcentrum. Er zijn verschillende opties mogelijk, waarvoor uitvaartverzorgers uiteenlopende prijzen hanteren.

Over het algemeen kan je rekenen op deze prijzen: laatste verzorging (€150), als het nodig is; balseming (€500), lijkwade (€65), opbaren in uitvaartcentrum (€475), opbaren thuis (€475), niet opbaren (€300), vervoer (€250). Het hangt uiteraard wel van de cultuur af wat voor rituelen er verder worden uitgevoerd.

Plechtigheid

Na 36 uur kan de crematieplechtigheid plaatsvinden. Eerst moet bij de gemeente een overlijdensakte getekend worden, deze kost dertien euro. Als de nabestaanden de overledene eerder willen begraven, moet daarvoor apart toestemming gevraagd worden bij de gemeente.

De plechtigheid kan ingericht worden naar eigen keuze van de nabestaanden en de overledenen. Het crematorium bied een aantal ruimtes aan die gebruikt kunnen worden tijdens de plechtigheid; een familiekamer, een aula en een koffiekamer. Tijdens de dienst is de muziek meestal gratis, mits je gebruik maakt van professionele artiesten. De dienstverlening voor, na en tijdens de plechtigheid wordt geregeld door de uitvaartverzorger. Zij zorgen voor de bediening van de hapjes en drankjes, het leiden van de plechtigheid en de verzorging van de overledene. Ook kan er vaak een audio- of video-opname gemaakt worden. Er is bij elk van deze onderdelen de mogelijkheid om extra’s toe te voegen. Soms willen mensen bloemen op de kist of een bepaalde aankleding van de ruimte, dat is allemaal mogelijk.

In totaal kom je tot de volgende basisuitgaven voor de plechtigheid: het gebruik van de aula (45 minuten: €220), de spreker (€500), het gebruik van de condoleanceruimte (€175), koffietafel (€250), dragers (zes: €900 euro). Optioneel kan gekozen worden voor een CD of DVD-opname (€40) of voor bloemen (€100).

Crematie

Na de plechtigheid wordt de persoon gecremeerd. De aanwezige familie is daar meestal niet meer bij. De prijs van de crematie zelf is ongeveer €1300. Cremeren is goedkoper dan begraven, omdat er geen grondrechten aan gerelateerd zijn.

Na de crematie moet de asbus met de as minimaal één maand bewaard blijven. De urn blijft dan op het crematorium. Na deze maand kan de urn opgehaald worden. Er zijn verschillende manieren om de as te bewaren. Je kunt het uit laten strooien op het strooiveld (95 euro), de asbus in een algemene nis laten plaatsen bij het crematorium voor maximaal één jaar (90 euro), de urn bij laten zetten in een columbarium voor maximaal vijf jaar (450 euro) of de urn in een urnengraf met een gedenkteken laten bijzetten (1450 euro). Ook kan je de as zelf uitstrooien op een openbare plek. Als je de as wilt verstrooien dan moet je dat bij de gemeente aanvragen, behalve als het in je eigen tuin is. Ook als het op het terrein van iemand anders is, moet altijd toestemming van diegene gevraagd worden.

Sierurn bestellen

Er zijn verschillende soorten sierurnen voor het bewaren van de as. Je kunt kiezen voor een sierurn van keramiek (250 euro), metaal, hout of natuursteen (500 euro). Het materiaal dat je kiest hangt ervan af of je de urn buiten of binnen wilt bewaren. Met de toenemende populariteit van crematie, neemt ook het aantal gedenkmogelijkheden toe. Het is bijvoorbeeld mogelijk om asmedaillon te laten maken (200 euro).

Extra kosten
Overige kosten die bij een crematie komen kijken zijn (soms): advertentie in de krant, rouwkaarten en bedankkaarten.