Menu Sluiten

Marokkaanse begrafenissen

Marokkaanse uitvaarten verschillen in veel opzichten van die van Europeanen. De meeste Marokkanen in Nederland zijn moslim. In het islamitische geloof is eeuwige grafrust enorm van belang. Helaas kan dit niet altijd worden gegarandeerd in Nederland. Om deze reden kiezen veel Marokkaanse mensen ervoor om zich te laten begraven in Marokko in plaats van Nederland. Dit kan soms erg nadelig zijn voor de nabestaanden, die niet in de buurt wonen. Zij kunnen van moeilijker aanwezig zijn bij de uitvaart. Ook is een bezoek brengen aan het graf zo een stuk lastiger. Veel Marokkaanse jongeren dringen daarom hun ouders aan om zich te laten begraven in Nederland. Zo kunnen zij makkelijker langs bij het graf. In Nederland zijn er verschillende uitvaartverzekeraars die mogelijkheden bieden voor Marokkaanse Nederlanders. Zo kunnen zij kiezen uit verschillende opties om de begrafenis passend te maken.

Verschillen bij de uitvaart

Marokkaanse begrafenissen verschillen van de standaard Nederlandse begrafenissen. Zo wordt er binnen deze cultuur minder aandacht besteed aan het graf. Dit komt niet door verwaarlozing of door onverschilligheid, maar uit het idee dat je het lichaam zonder ziel niet mag verheerlijken. De ziel heeft het lichaam namelijk al verlaten. Islamitische uitvaarten zijn vaak erg sober. Het lichaam wordt ritueel gewassen en er wordt een dodengebed gehouden in de moskee. Daarna wordt de persoon op de rechterzijde begraven, met het gezicht richting Mekka. Het graf wordt meestal niet extra versierd of verzorgd. Het graf wordt in veel gevallen besprenkeld met water en er wordt een speciale plant gelegd, met een belangrijke betekenis in de Koran. Families bezoeken meestal op donderdag en vrijdag het graf van de overledene.

Uitvaarten in Nederland

Veel Marokkanen in Nederland hebben bij een Marokkaanse bank een uitvaartverzekering. Vroeger werd dit standaard afgesloten bij het openen van een rekening op deze banken. Mensen konden met deze verzekeringen bijvoorbeeld zich laten overbrengen naar het land van herkomst, om hier begraven te worden. Sinds een aantal jaar geleden zijn Marokkaanse banken in Nederland helaas gesloten. Dit was vanwege problemen met vergunningen. Marokkaanse Nederlanders kunnen hierdoor niet meer in contact komen met deze Marokkaanse banken en zullen dit moeten doen via andere filialen. Dit kan bijvoorbeeld in België of Frankrijk. Meestal is dit echter niet gemakkelijk. Het brengt een hoop extra regels en papierwerk met zich mee. Veel uitvaartverzekeringen spelen al lang in op de wensen van de moslims in ons land. Hierover kunt u veel informatie vinden op de sites van Yarden en Dela, bijvoorbeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *