Menu Sluiten

Uitvaart in de Chinese cultuur

De afgelopen decennia is het aantal mensen met Chinese afkomst in Nederland steeds verder gestegen. De Chinese cultuur heeft zijn eigen gebruiken en gewoontes. Op verschillende manieren verschilt deze flink met die van de Nederlanders. Deze verschillen zijn ook terug te vinden in de uitvaarten. Chinese uitvaarten gaan er anders aan toe dan de standaard westerse uitvaart. Ondanks de verschillen, kunnen de kosten van een Chinese uitvaart ook worden vergoed door een reguliere uitvaartverzekering. In ieder geval gedeeltelijk. Hieronder volgt meer uitleg over Chinese uitvaarten en hoe deze te werk gaan.

Chinese begrafenis

In de Chinese cultuur worden mensen voornamelijk begraven. Soms kiest men voor een crematie, maar dit komt een stuk minder voor binnen deze cultuur. Vaak zijn de mensen die hiervoor kiezen Chinezen die minder vasthouden aan de Chinese tradities. Crematies komen echter steeds minder voor. Degene die helpt bij het bepalen van een datum, tijdstip en plek van een begrafenis is vaak een Feng Shui-meester. Deze helpt bij het plannen van de uitvaart en zorgt dat alle rituelen en culturele tradities op orde zijn en op de juiste manier worden uitgevoerd.

Rituelen

Bij een Chinese uitvaart vinden verschillende rituelen plaats. Zo wordt er voor een begrafenis altijd nepgeld verbrand, om de overledene rijkdom toe te wensen in de wereld hierna. Ook dragen mensen binnen de Chinese cultuur nooit rode kleding. Rood staat voor geluk en is daarom dus ongepast in deze situatie. Wit staat in de Chinese cultuur voor de kleur van rouw. Daarom past deze kleur erg goed bij een uitvaart. Deze kleur wordt dan ook niet gedragen bij een bruiloft bijvoorbeeld. Ook zijn er nog verschillende rituelen die betrekking hebben op het verjagen van geesten. Mensen kijken nooit naar de kist die de grond in gaat. Ze staan hier met de rug naartoe. Ook paraplus worden niet geopend. Er wordt geloofd dat de geest van een overleden persoon hieronder kan schuilen.

Begraafplaatsen

Chinezen worden vrijwel altijd begraven. Meestal gebeurt dit op een Chinese begraafplaats. Ook in Nederland zijn hier veel van te vinden. Vaak gaat het dan niet om de gehele begraafplaats, maar slechts een deel hiervan die is ingericht voor de Chinese bevolking. De Feng Shui-meester rekent uit wanneer de begrafenis moet plaatsvinden. Hij kiest ook de plek uit voor de naasten. Chinezen gebruiken meestal ronde kisten. Vaak zijn deze erg groot. Dit maakt het gemakkelijker om het lichaam in de juiste richting te begraven. Chinese uitvaarten verschillen dus best flink van Nederlandse uitvaarten. Toch kunnen Chinezen hun tradities en cultuur hier blijven volgen. Hier kunt u meer uitleg vinden over uitvaarten in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *