Menu Sluiten

Wat kost een begrafenis?

Wat kost een begrafenis?

Praten over de kosten van een begrafenis is not done. We gunnen elkaar toch de mooiste uitvaart, toch? Dat zijn we ook waard. Toch is het slikken als we de rekening voor ons neus krijgen. Begrafenissen zijn namelijk best duur. Reken daarom bijtijds de lasten van je begrafenis goed door. te berekenen en, indien mogelijk, ook elke paar jaar opnieuw te berekenen. Begrafeniskosten worden namelijk elk jaar hoger, waardoor het kan zijn dat er enkele zaken in de uitvaartverzekering moeten worden aangepast. Uiteindelijk draait het erom dat je je nabestaanden niet wilt achterlaten met hoge bijbetalingen die voorkomen hadden kunnen worden.

De kosten van een crematie

Precieze begrafeniskosten zijn moeilijk te bepalen

Dan de vraag: Wat kost een begrafenis precies? Een begrafenis maak je net zo duur (of goedkoop) als je zelf wilt. Feit is wel: je regelt het niet voor een tientje. bent toch behoorlijke bedragen aan de nodige zaken kwijt, ook als je deze zo eenvoudig en goedkoop mogelijk houdt. Bij het berekenen van begrafeniskosten moet rekening houden worden met de kosten die iedereen kwijt is. Je kunt er gewoonweg niet omheen, omdat het absoluut nodig is. Daarbij kun je de kosten voor de begrafenis optellen die toegevoegd worden aan de standaarden, bijvoorbeeld omdat er speciale wensen zijn op dit gebied.

De kosten voor een uitvaartverzorger

Een uitvaartverzorger heb je altijd nodig. Een uitvaartverzorger is er om je te helpen de begrafenis in te richten, te plannen en te organiseren. Zo kan een uitvaartverzorger je helpen met verschillende zaken, zoals het uitkiezen van een kaart, bloemen en een kist, maar de uitvaartverzorger neemt ook mogelijkheden met je door over de ruimten die gehuurd moeten worden voor de dienst en bijvoorbeeld de condoleance. De uitvaartverzorger neemt je eigenlijk alle zorgen om de organisatie en realisatie van de begrafenis uit handen. Je hoeft zelf niets te reserveren of te bespreken met gelegenheden, want je uitvaartverzorger neemt je deze taken uit handen. Je hoeft hem of haar enkel aan te geven wat je wilt, en hij of zij regelt het voor je. Hier betaal je uiteraard wel voor. Sterker nog, de kosten van de uitvaartverzorger behoren tot de hoogste kosten binnen het kostenplaatje. Je moet rekening houden met een basistarief tussen de 1400 en 1600 euro.

De kist uitkiezen

Een kist is natuurlijk onmisbaar. Iedere overledene die niet gecremeerd wil worden moet in een kist begraven worden, echter, tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om in een mand begraven te worden. Als we uitgaan van het meest gangbare, een kist, dan heeft de keuze een grote invloed op het totaalbedrag dat neergelegd moet worden voor de begrafenis. Een kist kan namelijk zeer goedkoop worden aangeschaft, maar er zijn ook exemplaren die enkele duizenden euro’s kosten. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn? Dan kies je voor een kist die gemaakt is van karton. Deze kisten kosten over het algemeen niet meer dan 150 euro. Mensen die voor deze kist kiezen hebben hier vaak twee redenen voor; het besparen van kosten omdat er niet veel bijbetaald kan worden en de milieuvriendelijkheid van deze kist. Toch, de kist wordt maar weinig gebruikt, gewoonweg omdat de meeste mensen het als ‘goedkoop’ in de negatieve zin van het woord zien. Een iets duurdere variant is de kist van spaanplaat. Deze kost in de meeste gevallen tussen de 300 en 400 euro. De opvolger is een houten kist, in de meeste gevallen van eikenhout. Deze kosten rond de 800 euro. De kisten van een andere soort hout, zoals bijvoorbeeld kersenhout, kunnen de kosten aanzienlijk verhogen. Deze kosten gemiddeld tussen de 2000 en 2500 euro. Dan zijn er nog verschillende afwerkingen van de kisten mogelijk, zoals bijvoorbeeld extra decoraties of een aparte sluiting. Dit kan natuurlijk nog extra kosten met zich mee brengen.

De kosten van de rouwdienst

De rouwdienst brengt uiteraard ook kosten met zich mee, echter, je hebt zelf wel een grote invloed op deze kosten. Een rouwdienst in de kerk is namelijk over het algemeen duurder dan een rouwdienst in een uitvaartcentrum. Voor een dienst in de kerk betaal je gemiddeld tussen de 400 en 600 euro en voor een dienst in een uitvaartcentrum betaal je gemiddeld tussen de 200 en 400 euro. In de meeste gevallen wordt er na de dienst gezorgd voor koffie en een plakje cake voor de aanwezigen. Dit moet uiteraard ook betaald worden en de prijzen hiervoor liggen overal verschillend. Echter, gemiddeld moet je rekenen op een bedrag van tussen de 3 en 4 euro per persoon voor koffie of thee met een plakje cake.

Kosten voor het graf

Kosten die je ook verplicht bent te maken zijn natuurlijk de kosten voor het graf. In de regel worden deze kosten bepaald door de gemeente waarin de begraafplaats zich bevindt. Helaas is het niet zomaar te zeggen hoeveel je kwijt bent aan de grafkosten. Dit heeft alles te maken met het feit dat er enorme prijsverschillen te vinden zijn in de grafkosten die per gemeente in Nederland berekend worden. Er zijn gemeenten bij die een bedrag van zo’n 700 euro in rekening brengen, maar er zijn ook gemeenten die 7000 euro in rekening brengen. Dit is het tienvoudige, en dat is natuurlijk een behoorlijk verschil. Daarnaast is de keuze voor een algemeen of een eigen graf nog een factor die invloed heeft op de totale grafkosten. De grafkosten van een algemeen graf liggen aanzienlijk lager dan die van een eigen graf, echter, bij een eigen graf heb je het recht zelf te bepalen wie er eventueel later ook in hetzelfde graf begraven mag worden, en deze optie heb je met een algemeen graf niet.

Niet verplichte kosten

Alle bovenstaande kosten zijn kosten die je eigenlijk altijd moet maken bij een begrafenis. Echter, de hoogte van de kosten ligt voor een groot deel in eigen hand. Dan zijn er natuurlijk nog kosten die je niet verplicht bent om te maken, maar die in de regel wel vaak gemaakt worden. Ook hiervan geven we je een indicatie van de kosten, zodat je ook op dat gebied weet waar je rekening mee moet houden.

De grafsteen

Het is niet verplicht om een grafsteen voor op het graf aan te schaffen. Je kunt er ook voor kiezen zelf een naamplaat te maken (die voldoet aan de eventuele eisen van de begraafplaats) of helemaal geen steen of plaat te plaatsen. Echter, in verreweg de meeste gevallen wordt er toch gekozen voor een grafsteen. De kosten voor een grafsteen liggen erg uiteen. Onder meer het materiaal, het formaat, de kleur en het aantal letters dat op de steen moet worden aangebracht heeft invloed op de kosten. Voor een relatief goedkope grafsteen moet je toch al snel uitgaan van een uitgaven tussen de 900 en 1000 euro. Voor een luxe grafsteen betaal je al snel een bedrag tussen de 2500 en 3000 euro.

Het rouwvervoer
Heb je nagedacht over het vervoer tijdens de begrafenis? Kies je enkel voor een eenvoudige rouwauto voor de overledene of ga je voor meerdere volgauto’s voor naasten? Wanneer je enkel een eenvoudige rouwauto voor de overledene wilt, dan is dit te regelen tegen een gemiddeld bedrag van 300 euro. Echter, als je een bijzondere kleur of een bijzonder model auto wilt, dan schieten de kosten alweer omhoog. Uiteraard is het zo dat iedere extra volgauto extra kosten met zich mee brengt. Rouwvervoer is optioneel. Er wordt ook wel voor gekozen om een overledene naar de begraafplaats te dragen, te voet. Dit is echter uitsluitend mogelijk wanneer het om een relatief korte afstand gaat.

Bloemen en rouwstukken
Veel mensen kiezen ervoor om een groter rouwstuk op de kist te leggen en eventueel nog wat kleinere bloemstukken in de ruimte te plaatsen. Echter, het wordt ook wel gedaan dat er op de rouwkaart wordt verzocht om bloemen mee te brengen. In dat geval kiest men sneller uitsluitend voor een rouwstuk op de kist. Dit rouwstuk kun je zo duur maken, of zo goedkoop houden, als je zelf wilt. Tulpen zijn bijvoorbeeld goedkoper dan rozen, maar ook de kleur van de bloemen hebben effect op de prijs. Hoe unieker een kleur is, hoe hoger de prijs. Voor een relatief goedkoop bloemstuk betaal je tussen de 100 en 150 euro.

Laatste verzorging en opbaren
Vooraf aan de begrafenis vindt er in de meeste gevallen een condoleance plaats. Hierbij heeft men de mogelijkheid om de overledene nog eenmaal te zien in de kist. Het is dan ook belangrijk dat de overledene zo mooi mogelijk in de kist ligt. Er is een laatste verzorging van de overledene nodig en uiteraard dient deze in de kist geplaatst te worden en te worden opgebaard. Dit kun je natuurlijk allemaal zelf doen, echter, er zijn ook erg veel mensen die hier grote moeite mee hebben. Je hebt dan de mogelijkheid om de laatste verzorging en het opbaren uit handen te geven. Voor de laatste verzorging betaal je een gemiddeld bedrag van ongeveer 150 euro. Voor het opbaren, thuis of in een gelegenheid, wordt gemiddeld een bedrag tussen de 500 en 700 euro in rekening gebracht.

Live muziek tijdens de begrafenis
Muziek maakt vaak onderdeel uit van de begrafenis. In de meeste gevallen wordt hiervoor gebruik gemaakt van een cd-speler. Echter, het is absoluut mogelijk om live muziek onderdeel te laten zijn van de dienst. Deze keuze wordt vaker gemaakt wanneer de overledene veel banden met muziek had, of zelf actief was in de muziekwereld. Uiteraard is het laten horen van live muziek duurder dan het laten horen van een nummer dat op een cd-speler kan worden afgespeeld. Voor live muziek moet je toch rekening houden met een bedrag vanaf 250 euro.

Advertenties in de krant
Vaak wordt er gekozen voor een rouwadvertentie in de krant. Het kan altijd gebeuren dat er geen adres bekend is van mensen die wel horen te weten dat de betreffende persoon overleden is. Daarnaast is de familie niet altijd op de hoogte van alle contacten van de overleden persoon. Om niemand te missen wordt er dan ook vaak een rouwadvertentie in de krant geplaatst. Ook de kosten hiervoor lopen erg uiteen. In een plaatselijke krant kun je vaak een rouwadvertentie plaatsen voor minder dan 300 euro. Bij een regionale krant, met een hoge oplage, moet je toch al rekenen op het dubbele. Een rouwadvertentie in een landelijk dagblad is het duurst. Afhankelijk van de krant moet je toch wel rekening houden met een minimaal bedrag van 1500 euro.

Bidprentjes
Bidprentjes, ook wel nagedachtenis-kaartjes genoemd, worden vaker verstuurd om mensen te bedanken voor hun aanwezigheid tijdens de dienst, om mensen een laatste herinnering aan de overledene te bieden of om mensen te bedanken voor de steun aan de nabestaanden. Het versturen van dit soort kaartjes is optioneel. Over het algemeen worden er evenveel bidprentjes verstuurd dan dat er rouwkaarten werden verstuurd. Wanneer we uitgaan van 150 bidprentjes, of nagedachteniskaarten, dan moet je rekenen op een bedrag tussen de 200 en 250 euro. Echter, dit is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van het soort kaarten dat je wilt versturen. Daarbij komen nog de kosten van de postzegels.

Het totale kostenplaatje maken

Het is belangrijk om goed te berekenen wat je begrafenis zal gaan kosten, zeker wanneer je het vooraf zelf goed geregeld wilt hebben en niets wilt overlaten aan de nabestaanden. Je weet zelf het beste wat je wel en niet wilt, en je kunt de kosten hiervoor zelf berekenen. Het is wel belangrijk om dit eens per drie of vijf jaar overnieuw te doen, omdat de begrafeniskosten elk jaar hoger worden. Hierdoor komt het eindbedrag voor de begrafeniskosten over ten jaar van nu hoger uit dan dat het nu doet, voor dezelfde zaken. Houd hier dus altijd rekening mee. Indien nodig kun je aanpassingen maken, in je uitvaartverzekering, maar natuurlijk ook in je laatste wensen. Uiteraard zijn er nog veel andere zaken die, naar wens, een rol kunnen spelen op een begrafenis.

Bedenk goed welke extra elementen jij wilt in je uitvaart, zodat je berekening juist is en er niet teveel bijbetaald hoeft te worden door je nabestaanden.