Menu Sluiten

De kosten van een volgauto per uur

Om de genodigden op gepaste en homogene wijze te vervoeren, maak je gebruik van een volgauto. Het soort auto, de duur van het gebruik van de auto en het aantal gereden kilometers bepalen voor een belangrijk deel de prijs van de inzet van een volgauto.

Waarom een volgauto?

Wanneer je in de situatie verkeert waarin je geconfronteerd bent met het overlijden van een naaste, wil je je vaak het liefst kunnen richten op het rouwproces. Daarbij kan het zo zijn dat je zoveel mogelijk van de organisatie van een uitvaart uit handen wilt geven. Het eigen vervoer op de dag van de uitvaart kan daar een onderdeel van zijn. In zo’n geval is het inschakelen van een gehuurde volgauto een optie.

Gemiddelde prijs?

De prijs van een standaard volgauto is opgebouwd uit een aantal elementen. Vaak begint het met een starttarief. Dit loopt ruwweg uiteen van €130 tot €300. In die prijs zitten meestal een beperkte tijd en afstand inbegrepen, deze staan voor de maximale tijd en het maximale aantal kilometers dat je over de auto kunt beschikken. Vervolgens betaal je, wanneer je in ruimere mate gebruik wilt maken van de volgauto, een toelage per extra tijdseenheid én per extra gereden kilometer. Een extra half uur, uitgaande van een standaard auto, kost tussen de €20 en €100. Daarnaast zul je per extra gereden kilometer ongeveer €2 betalen.

Het kiezen een volgauto

Hiernaast kun je veel elementen van een volgauto bepalen. Deze hebben veelal betrekking op het uiterlijk van de auto. Al deze opties drijven de prijs op. De keuzes die je maakt bij het uitzoeken van een volgauto zal in de meeste gevallen afhangen van de reden om een volgauto in te laten zetten. Het meest eenvoudige voorbeeld is de omvang van de auto, en daarbij het aantal personen dat erin vervoerd kan worden. Een grotere volgauto kan duurder zijn dan een standaard volgauto. Vaak kun je voor €60 tot €100 per auto ook een keuze maken uit een aantal verschillende kleuren waarin de auto’s beschikbaar zijn.

Eerbiedige uitvoering van een uitvaart

Een rouwstoet in één stijl straalt homogeniteit en plechtigheid uit bij het ervaren en verwerken van het wegvallen van de overledene. Het is een gezamenlijke manifestatie van het bewijzen van de laatste eer. Dit kan een reden zijn om volgauto’s te huren. Hoe groter de groep waarmee je dit wilt doen, hoe groter het aantal volgauto’s dat nodig is en, vanzelfsprekend, hoe hoger de prijs hiervan zal zijn. De auto’s die over het algemeen als stijlvol worden genoemd zijn niet veel duurder dan de standaard volgauto’s. Wanneer je meerdere, gelijke auto’s wilt inzetten loopt de prijs natuurlijk wel op.

Verschillende typen auto’s

De persoonlijke voorkeur van de overledene of van de nabestaanden kan een rol spelen bij de keuze voor volgauto’s. Zo kun je rouwauto’s en volgauto’s bestellen in vrijwel elk type en merk auto. De prijs kan per merk, type en uitvaartorganisatie verschillen. De prijzen voor het huren van dergelijke auto’s kunnen behoorlijk oplopen, afhankelijk van de exclusiviteit van het gewenste vervoer. De prijs die je vervolgens per extra tijdseenheid kwijt bent zal, evenredig met het starttarief, ook hoger uitvallen.

Andere opties bij het huren van een volgauto

Extra kosten kunnen gerekend worden voor extra service. Bijvoorbeeld wanneer het tijdstip van het gebruik van de volgauto afwijkend is. Meestal is dat het geval bij gebruik in de avond of in het weekend. Dat gemiddelde toeslag die hiervoor gerekend wordt kan variëren van €35 tot €100.

Vaak is het mogelijk om door de volgauto opgehaald te worden. Hiervoor wordt meestal een bedrag per ophaaladres gerekend. Denk daarbij aan ongeveer €20 tot €40 per adres. Hetzelfde gaat op wanneer je jezelf en/of andere genodigden na afloop weer thuis laat afzetten. Ook is het mogelijk dat de tijd en afstand die nodig zijn om de betreffende mensen op te halen middels het standaardtarief dat daarvoor in rekening wordt gebracht berekend wordt.

Speciaal vervoer

Wanneer een van de genodigden problemen heeft met vervoer, bijvoorbeeld vanwege een mobiliteitshandicap, kan vaak een rolstoelbus gehuurd worden. De prijs daarvan zal in de regel iets hoger zijn dan die van een standaard volgauto.

Chauffeurs

Indien je zowel voor als na de uitvaart gebruik wenst te maken van de service van een volgauto, houd er dan rekening mee dat je ook betaalt voor de tijd dat de auto niet rijdt en de chauffeur wacht tot de uitvaartceremonie is afgelopen.

Besparen? Voor wie huur je een volgauto?

Natuurlijk hoef je, wanneer je een volgauto wilt huren, dit niet voor alle genodigden te doen. Je kunt de volgauto’s bijvoorbeeld enkel huren voor de meest naaste familieleden. Ook kun je ervoor kiezen enkel een rouwauto in te zetten. Deze brengt de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats. De rouwstoet bestaat dan uit het persoonlijke vervoer van naasten en andere genodigden.