Menu Sluiten

Een uitvaartverzekering in geld

Een uitvaartverzekering in geld laten uitkeren bij overlijden? Staat u op het punt om een uitvaartverzekering af te sluiten? Dan is het verstandig goed na te denken over de maandelijkse premie die u gaat betalen, de hoogte van het verzekerde bedrag en andere financiële zaken. Je leest hier meer over de relatie tussen uw persoonlijke geld en de je uitvaartverzekering.

Wanneer u een uitvaartverzekering afsluit, dient u iedere maand netjes uw premie aan de verzekering af te dragen. De hoogte van dit bedrag hangt af van uw leeftijd, de looptijd dat u verzekerd wilt zijn, de hoogte van het verzekerde bedrag en of u kiest voor een jaarlijkse indexatie van 3% of niet.

De hoogte van de maandelijkse premie

Zoals hierboven aangegeven hangt de hoogte van de maandelijkse premie af van uw leeftijd, de looptijd van de verzekering, de hoogte van het verzekerde bedrag en de keuze voor een jaarlijkse indexatie van 3% of niet. De leeftijd is een gegeven waar u niets aan kunt veranderen. Hoe ouder u bent, hoe meer premie u zal gaan betalen.

De looptijd van de uitvaartverzekering dient u van te voren aan te geven. Er zijn verzekeringen waar u zich maximaal tot uw 85ste levensjaar kunt laten verzekeren, maar ook verzekeringsmaatschappijen die levenslang als mogelijkheid hebben. Hoe langer de looptijd van de uitvaartverzekering, hoe lager de maandelijkse premie.

Verder hangt de hoogte van de premie af van het feit hoe goed u verzekert wilt zijn. Hoeveel geld wilt u vergoedt hebben voor een uitvaart? Hoe hoger de vergoeding voor een uitvaart, hoe hoger de premie. Kiest u voor een jaarlijkse indexatie van 3%? Dan valt de hoogte van de premie automatisch ook hoger uit.

De totale kosten voor een uitvaartverzekering

Voorafgaand aan het afsluiten van een uitvaartverzekering krijgt u altijd de hoogte van de maandelijkse premie te zien, die u gaat betalen. Zoals al eerder benoemd hangt de hoogte van de premie van diverse factoren af. Eén van deze factoren is de looptijd. Zo kunt u een levenslange verzekering afsluiten, maar is tot uw 85ste ook een (veel gekozen) mogelijkheid. Het totale bedrag dat u aan het einde van de rit aan de uitvaartverzekering betaalt kunt u uitrekenen door de maandelijkse premie te vermenigvuldigen met de looptijd in jaren. Hieronder volgt een voorbeeld van Yarden uitvaartverzekeringsmaatschappij.

Stel u de volgende gegevens voor:
• Leeftijd: 23 jaar
• Verzekert t/m 85 jaar
• Eenvoudige uitvaart, verzekert tot € 5.000,-
• Geen jaarlijkse indexatie van 3%
• Maandelijkse premie: € 4,11 per maandag

Het totaalbedrag dat u aan het einde van de rit aan de uitvaartverzekering hebt uitgegeven, bedraagt € 3.057,84. Aan de hand van deze kleine rekensom is het makkelijk uit te rekenen of een uitvaartverzekering voor u aantrekkelijk is. In dit voorbeeld kan het aantrekkelijk zijn om u te laten verzekeren, omdat de kosten van de uitvaart hoger uitvallen dan de kosten van de uitvaartverzekering.

Houd er rekening mee dat deze bovenstaande gegevens niet voor iedere verzekering gelden en dat u het beste contact met de verzekeringsmaatschappij kunt opnemen om naar de voorwaarden te vragen.

De kosten voor een uitvaart

De kosten voor een uitvaartverzekering verschillen behoorlijk. Zo kunt u voor een eenvoudige uitvaart kiezen, waarbij alleen de standaardkosten ongeveer t/m € 5.000 gedekt worden. Logischerwijs betaalt u in dit geval een lagere premie. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen worden kosten voor het regelen en uitvoeren van de uitvaart, de kosten van de kist, opbaring in het uitvaartcentrum, evt. verstrooiing van de as en koffie, thee en/of gebak voor de nabestaanden als standaardkosten beschouwd. Afhankelijk van de verzekering krijgt u of de nabestaanden de ruimte waar deze € 5.000,- voor de uitvaart aan besteedt moet worden.

Ook bieden verzekeringsmaatschappijen uitgebreidere pakketten aan. Laten we Yarden uitvaartverzekeringsmaatschappij opnieuw als voorbeeld nemen. Zij bieden naast een eenvoudige uitvaart ook dekking voor een gemiddelde uitvaart (dekking t/m € 8.000,-) en dekking voor een uitgebreidere uitvaart (dekking t/m € 11.000,-). Ook is het mogelijk om zelf een bedrag uit te kiezen, tot waar u verzekerd wilt worden.

Het is belangrijk dat u van te voren goed nadenkt hoe goed uzelf, en bijvoorbeeld uw partner en kinderen, verzekert wilt hebben. Denkt u aan een vergoeding tot € 5.000,- genoeg te hebben om de standaardkosten te dekken of heeft u meer eisen aan een begrafenis of crematie, waardoor u een hogere vergoeding nodig zult moeten hebben.

Het regelen van een uitvaartverzekering laat u denken over materie waar u misschien liever niet overdenkt. Toch kan het heel verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten en hiermee bepaalde financiële risico’s uit te sluiten. Het is namelijk een feit dat niemand het leven kan voorspellen, en met een uitvaartverzekering voorkomt u dat uw nabestaanden of uzelf met financiële zorgen achter blijven.