Menu Sluiten

Repatriëring

Op het moment dat iemand in het buitenland komt te overlijden, zal het stoffelijk overschot naar Nederland vervoerd worden. Dit noemen we repatriëring. De uitvaartondernemer zal in dit geval stappen ondernemen om de overledene op een juiste manier weer naar huis te krijgen. Er zijn wettelijke formaliteiten waaraan voldaan moet worden. Ook zal er bijvoorbeeld een aangifte van overlijden ingevuld moeten worden. Daarnaast zal het vervoer geregeld moeten worden. Het is afhankelijk van het land waar de overleden zich bevindt welk vervoersmiddel wordt ingezet. Als de overledene zich dichtbij Nederland bevindt, kan een auto worden ingezet. In andere gevallen wordt meestal het vliegtuig ingezet. Omdat in Nederland een overledene binnen zes dagen begraven of gecremeerd moet worden, wordt er meestal direct actie ondernomen om de overledene snel naar Nederland te halen.

Kosten repatriëring

Het hangt van uw polisvoorwaarden af, of repatriëring wel of niet gedekt is. Het is ook mogelijk om de kosten voor de repatriëring te verzekeren via een reisverzekering. Het is verstandig om uw reisverzekering goed door te lezen om erachter te komen of u hiervoor verzekerd bent. De kosten voor repatriëring kunnen namelijk flink oplopen; voor omringende landen ligt dit rond de 2000 Euro, terughalen van een overledene uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika kan oplopen tot wel 12000 Euro. Het is daarom aan te raden om hiervoor verzekerd te zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met uw uitvaartverzekeraar als u zich hiervoor wilt laten verzekeren. Als u iets overkomt in het buitenland, is het vervelend als nabestaanden op zouden moeten draaien voor de kosten om u naar Nederland te halen.

Stappen bij repatriëring

Als de formaliteiten zijn ingevuld en het stoffelijk overschot is vrijgegeven, kan deze worden vervoerd naar Nederland. Voordat dit vervoer plaatsvindt, zal het lichaam eerst nog gebalsemd worden. Als het vervoer per vliegtuig plaatsvindt, zal er een houten kist met een zinken plaat worden geplaatst waar het stoffelijk overschot in zal worden vervoerd. Persoonlijke bezittingen zoals sieraden en horloges mogen al door de nabestaanden mee naar Nederland worden genomen. Het paspoort dient echter altijd bij de overledene te blijven waardoor deze altijd geïdentificeerd kan worden.

Nabestaanden bij repatriëring

Nabestaanden die mee op reis zijn, willen het liefste uiteraard bij de overledene blijven. In de praktijk is dit echter lastig. Het lichaam zal niet snel worden vrijgegeven waardoor wachten eigenlijk geen optie is. Daarom kiezen veel nabestaanden ervoor om zelf alvast terug te gaan naar Nederland. Hier kan vervolgens de uitvaart worden voorbereid en kan op afstand, meestal met hulp van de uitvaartverzorger, de repatriëring in gang worden gezet. Het is wel verstandig om kostbaarheden van de overledene wel alvast mee te nemen naar Nederland. Papieren moeten in het buitenland goed worden gelezen alvorens deze worden ondertekend. Hier komt uiteraard ook de expertise van de uitvaartondernemer om de hoek kijken. Laat de uitvaartondernemer deze papieren goed doorlezen, voordat u iets tekent. Ook het consulaat en de ambassade kunnen hierbij adviseren.

Mogelijk ook melding maken bij politie van repatriëring

Als een dierbare overlijdt in het buitenland, moeten er een aantal zaken worden geregeld. Zo moeten nabestaanden contact opnemen met de alarmcentrale. Naast deze melding moet er ook worden vastgesteld of de overledene om het leven is gekomen door een ongeval of een misdrijf. Als dit het geval is, moet er ook een melding worden gemaakt bij de ambassade en de politie. 

Repatriëring door gespecialiseerde uitvaartverzorgers

Er zijn een aantal Nederlandse uitvaartverzorgers gespecialiseerd in repatriëring. Door u goed te verzekeren voor repatriëring, kunnen nabestaanden een dergelijke specialist inschakelen. Voor nabestaanden is het verlies al groot en zijn de eerste dagen na het overlijden vaak al erg emotioneel. Zelf een repatriëring regelen, waar nabestaanden geen ervaring mee hebben, kost veel tijd en energie. Daarnaast hebben ze geen kennis over dit onderwerp, waardoor zaken onnodig veel tijd en geld kosten. Een gespecialiseerde uitvaartondernemer kan op zo’n moment erg veel helpen.

Specifieke zaken bij repatriëring

Deze specialist zorgt ervoor dat alle wettelijke documenten goed worden ingevuld, de douaneformaliteiten zijn geregeld en verzorgt het contact met het consulaat en de ambassade. Daarnaast zal de uitvaartondernemer ervoor zorgen dat de voorbereidingen voor de reis, en de reis zelf uiteraard, goed verloopt. Vanaf de luchthaven in Nederland zal de uitvaartverzorger het transport ook verzorgen. Zodat de overledene op een respectvolle wijze weer teruggebracht zal worden naar het thuisland.

Repatriëring naar het geboorteland

Bent u een moslim en wilt graag u in uw thuisland worden begraven? Dit is mogelijk. In dit geval kiest u voor repatriëring naar uw geboorteland. Hierbij kunt u dit ruim voor tijd al vast laten leggen in uw uitvaartwensen zodat iedereen hier al van op de hoogte is. Er zal wel rekening moeten worden gehouden met de kosten voor repatriëring. De premie zal hierdoor dan ook wat hoger zijn. Als u besluit als Moslim om juist in Nederland begraven te worden, dan is dat ook mogelijk. Er zijn gespecialiseerde Islamitische uitvaartverzekeringen, waarbij alles in het teken staat van de gebruiken en rituelen van de Islam. Zo kunt u worden begraven met het hoofd richting Mekka.

Verzekerd tot maximaal bedrag bij repatriëring

Er zijn uitvaartverzekeringen waarbij er een (maximum) bedrag wordt uitgekeerd. Hierbij geldt een maximaal verzekerd bedrag. In de polisvoorwaarden staat beschreven wat dit maximaal verzekerde bedrag is. Als u regelmatig bijvoorbeeld naar Amerika vliegt, is het verstandig om te overwegen of u uw maximaal verzekerd bedrag niet wilt verhogen. Bijvoorbeeld als u werkzaam bent in Amerika en u vliegt regelmatig heen en weer, dan is de kans groter dan gemiddeld, dat u in Amerika iets overkomt. Repatriëring vanuit Amerika kost in dit geval veel geld, waar u natuurlijk niet uw nabestaanden voor op wilt laten draaien. In dit geval is het een overweging waard om uw uitvaartverzekering te herzien.