Menu Sluiten

Naturaverzekering, wat is dat?

Een naturaverzekering verzorgt de gehele uitvaart. Dit is natuurlijk enorm fijn voor de nabestaanden die je achterlaat. Zij krijgen op deze wijze de gelegenheid om te rouwen zoals zij dat willen of nodig vinden.

Of je het nu aan ziet komen of niet, overlijden komt altijd als een schok. De impact is nooit te voorzien. Opeens ontstaat er een leegte. Zodra er iemand in je naaste familie of kennissenkring komt te overlijden is het laatste waar je aan wil denken het regelen van de begrafenis en alles wat daar bij komt kijken. Het verdriet dient verwerkt te worden op een manier die passend is.

Daarom is het goed om te weten dat je gebruik kunt maken van een natura verzekering. Deze verzekering is er niet om je nabestaanden financieel te ondersteunen. In plaats daarvan ontvangen je nabestaanden specifieke goederen en diensten voor de begrafenis. Zij hoeven dus niet zelf alles te organiseren met het geld dat je ontvangt van de verzekering. In plaats daarvan wordt het allemaal voor ze geregeld. Alle zorg en stress die je juist op zulke momenten niet nodig hebt, worden uit handen genomen.

 

Waar kun je aan denken bij een naturaverzekering?

Je kunt zelf kiezen welke naturaverzekering je afsluit. In principe zijn er twee mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid bestaat uit een naturaverzekering in geld. Dit betekent dat je nabestaanden zelf bepalen welke producten er gebruikt moeten worden. Tevens bepalen zij de diensten en het is vervolgens de verzekering die de gekozen producten en diensten vergoedt.

De tweede mogelijkheid bestaat uit een naturaverzekering in diensten. Hierbij worden de producten en diensten direct door de verzekering betaald en gebruikt voor de begrafenis en alles wat er bij komt kijken. In beide gevallen gaat het om verzekering in natura, omdat zowel het geld als de diensten, afhankelijk van de keuze die je maakt, ingezet worden bij de begrafenis en alles wat daar om heen nog bij komt kijken.

De diensten van een naturaverzekering

Als je kiest voor deze naturaverzekering kun je van te voren alles op schrift stellen wat betreft je wensen. Zo kun je dus een keuze maken tussen een begrafenis of een crematie. Verder kun je de kist selecteren en hoe de rouwstoet er uit moet komen te zien. Op deze manier is alles vastgelegd op het moment dat je komt te overlijden en kunnen je nabestaanden aan de hand van het draaiboek alles in goede orde laten verlopen.

De uitvaartonderneming kan vervolgens alle zorgen uit handen nemen en alles precies zoals jij dat hebt gewenst uitvoeren. Op deze manier ontneem je je nabestaanden alle zorgen wat betreft het regelen van de uitvaart. Dit wordt van a tot z geregeld door de uitvaartonderneming.

Een naturaverzekering voor, als u nog niet weet, hoe de uitvaart er uit moet komen te zien!

Natuurlijk is een natura uitvaartverzekering in diensten ideaal. Alles wordt vast gelegd en je nabestaanden hebben nergens omkijken naar. Maar dat veronderstelt wel dat je nu al weet hoe je je uitvaart wil organiseren. Dat betekent dat je zelf na moet denken op een moment dat je er misschien helemaal niet over wil nadenken. Hoeveel volgauto’s wil je? Wat voor een soort kist, dienst, receptie en meer. En het is heel goed mogelijk dat je daar gewoonweg nog niet aan toe bent. In dat geval kun je kiezen voor de naturaverzekering in geld.

Dit betekent dat er een bedrag vrij komt na het overlijden wat voor de uitvaart gebruikt kan worden. Maar je hoeft van te voren niet vast te leggen hoe dat geld precies gebruikt gaat worden. Het voordeel is dan dat de uitvaart volledig financieel is geregeld, terwijl de specifieke invulling van de uitvaart ingevuld kan worden door je nabestaanden. Natuurlijk kun je sommige zaken alvast vast leggen die je wel weet. En alles wat niet wordt vastgelegd kan dan door je nabestaanden worden ingevuld. Deze verzekering is ideaal als middenweg tussen een volledig vastgelegde uitvaart en een uitvaart waarbij alles door de nabestaanden geregeld wordt.

Een flexibele uitvaart verzekering

Zoals hierboven al geschetst is, weet je niet altijd op elk moment hoe je uitvaart er uit moet zien. Het kan best zijn dat je daar nu nog niet over na wil denken, maar over 10 of 20 jaar wel. Tevens kan het zijn dat je nu bepaalde ideeën hebt over hoe je uitvaart uitgevoerd moet worden, maar dat die ideeën over 10 of 20 jaar heel anders zijn. Daarom is het goed om te weten dat je een naturaverzekering vaak tussentijds kunt bijstellen. Dus mocht je een naturaverzekering in geld afsluiten omdat je niet weet hoe je uitvaart er uit moet zien, dan kun je die uitvaart verzekering bijstellen zodra je meer gaat nadenken over je uitvaart. Als je meer nadenkt krijg je misschien meer ideeën over hoe de uitvaart geregeld moet worden en kun je je verzekering omzetten in een naturaverzekering in diensten.

Tevens kun je natuurlijk ook het soort diensten aanpassen. Het kan zijn dat je je mening verandert ten aanzien van bijvoorbeeld crematie of begrafenis. Dan is het goed om te weten dat je dit eenvoudig kunt aanpassen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de kist. 10 of 20 jaar is een lange tijd en je smaak kan in die tijd heel goed veranderen. Wees daarom niet bang om je ergens te snel op vast te pinnen.