Menu Sluiten

Overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering

Het is niet altijd even duidelijk wat je moet doen om je uitvaart goed te regelen. Om de verwarring nog groter te maken: er bestaan verschillende soorten uitvaartverzekeringen die vaak door elkaar worden gehaald. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering? Zo zorg je voor een goed georganiseerde uitvaart krijgt en dat je nabestaanden niet alle lasten hoeven te dragen. Om een goed beeld te geven zal hier een overzicht volgen met de verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten.

Verschil tussen overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering

De overlijdensrisicoverzekering wordt vaak verward met een uitvaartverzekering. Hoewel beide soorten verzekering te maken hebben met het regelen van zaken na het overlijden, is de overlijdensrisicoverzekering meer gericht op het comfort van je nabestaanden dan het regelen van een uitvaart. Na het overlijden wordt er met deze soort verzekering een bedrag overgemaakt aan je nabestaanden. Dit bedrag zou in principe voor de uitvaart gebruikt kunnen worden, maar dit gebeurt in de praktijk eigenlijk vrij zelden. Waar het geld wel voor wordt gebruikt is bijvoorbeeld het aflossen van de hypotheek. Op deze manier kunnen de maandlasten voor je nabestaanden aangepast worden zodat er niet een situatie ontstaat waarin je nabestaanden door het overlijden opeens veel hogere maandlasten krijgen.

Een andere optie die mogelijk is met een overlijdensrisicoverzekering is om het geld te gebruiken om de inkomens van je nabestaanden te verhogen. Het is natuurlijk vaak zo dat er bij het overlijden een belangrijke inkomstenbron wegvalt. Daarom kun je je verzekeren zodat het gat wat er dan financieel valt, ingevuld kan worden. Het is in principe een financiële compensatie om de manier van leven van voor het overlijden te handhaven.

De uitvaartverzekering

In tegenstelling tot de overlijdensrisicoverzekering is een uitvaartverzekering puur bedoeld om de begrafenis te bekostigen. Tevens kan deze verzekering gebruikt worden om een crematie te bekostigen mocht daarvoor worden gekozen. Het idee bij dit soort verzekeringen is dat alles betreffende de uitvaart van a tot z geregeld en vergoed wordt. Dus ook bijkomende kosten worden gedekt. Het voordeel is dat, wat er ook gebeurt, de nabestaanden kunnen zich rustig richten op het rouwproces terwijl de uitvaartverzekering alles regelt wat betreft de financiën van de uitvaart. U kunt er ook voor kiezen om deze verzekering in nature te laten uitbetalen.

Natura uitvaartverzekering

Bij een uitvaartverzekering in natura krijgen de nabestaanden niet een bedrag uitgekeerd waarmee ze de begrafenis kunnen regelen, maar een pakket aan diensten. In zulke gevallen is van te voren al vastgelegd hoe de begrafenis of crematie zal worden ingevuld. In wezen worden er dus direct diensten geleverd in plaats van geld. Het grote voordeel van deze verzekering is dat de nabestaanden qua regelen en dergelijke zich nergens zorgen over hoeven te maken. De uitvaart wordt namelijk geheel geregeld door de uitvaartonderneming.

Deze verzekering hoeft niet per definitie in diensten worden uitgekeerd. Er kan ook gekozen worden om toch voor een verzekering te kiezen die geld uitkeert. Dit bedrag kan dan alleen voor de uitvaart worden gebruikt. Dit wordt vaak een naturasommenverzekering genoemd. Er bestaat ook de mogelijkheid om je te verzekeren met een kapitaalverzekering. Dit bedrag kan gebruikt worden voor de uitvaart, maar in tegenstelling tot de naturasommenverzekering, is dit niet verplicht. Nabestaanden kunnen er dus voor kiezen om het uitgekeerde bedrag van een kapitaalverzekering voor een ander doel te gebruiken.

Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten?

Overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering? Of je wel of niet een uitvaartverzekering moet afsluiten hangt natuurlijk af van je situatie en je wensen. Zo kun je bijvoorbeeld het beste kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering als je een hypotheek hebt. Tevens kun je voor deze optie kiezen als je de enige kostwinner bent en ervoor wil zorgen dat je nabestaanden niet in vervelende situaties terecht komen.

Heb je echter genoeg eigen vermogen of spaargeld dan zou je dat kunnen nalaten aan je nabestaanden. Of als het zo is dat je nabestaanden niet afhankelijk zijn van je financiële bijdrage, dan kun je wellicht beter een uitvaartverzekering afsluiten om er voor te zorgen dat de begrafenis of crematie wordt vergoed. Een uitvaart kost ongeveer tussen de 8000 en 9000 euro.

Mocht je voldoende spaargeld hebben dan kun je ervoor kiezen om geen uitvaart verzekering af te sluiten. Weet je niet zeker wat je financiële situatie zal zijn bij je overlijden dan is een verzekering geen slecht idee. Je voorkomt hiermee dat je nabestaanden naast het verlies ook te maken krijgen met onverwachte financiële hobbels. Uiteindelijk is het allemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ben je tevreden met een kleine sobere begrafenis of crematie dan kun je natuurlijk ook goedkoper je uitvaart regelen.

Wil je juist alles uit de kast halen, een mooie dienst organiseren en je nabestaanden iets mee geven, zodat de herinnering aan jou blijft leven, dan is een verzekering een goed idee. Een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering dekt alle kosten. Ook als er uitschieters zijn. En je kunt eventueel van te voren al vast leggen hoe je je uitvaart voor je ziet. Alles kan aangepast worden aan de wens en de smaak van de cliënt.