Menu Sluiten

Een uitvaartverzekering vergelijk, waarom?

Om de nabestaanden niet met hoge kosten op te zadelen, kies je voor een uitvaartverzekering. Waarom niet meteen je naasten ontlasten van het regelen van de uitvaart uitbesteden? We denken niet graag na over onze eigen uitvaart. Een verzekering afsluiten om je uitvaart te dekken is niet een alledaagse bezigheid. We praten niet graag over dit onderwerp.

Toch is een uitvaart een zaak die ons allen zal overkomen. Het is goed om na te denken hoe je dit het beste regelt. Wanneer je besluit om een verzekering af te sluiten voor je uitvaart is het goed om uit te zoeken wat allemaal kan en welke verzekeraar en pakket het beste aansluit bij je wensen.

Uitvaartverzekering of niet?

Om de eigen uitvaart te verzorgen kun je ervoor kiezen om een verzekering hiervoor af te sluiten. Het is in Nederland geen verplichting om dit te doen. Er zijn mensen die voor hun uitvaart sparen. Het risico hierbij is dat je niet weet wanneer je komt te overlijden en of je tegen die tijd genoeg gespaard hebt. Bij verzekeren doet dit risico er bijna niet toe.

voor een overledene geliefde is een reden om te kiezen om de uitvaart al geregeld te hebben door middel van een verzekering. Er zijn verschillende soorten manieren om een uitvaart te verzekeren. De meest voorkomende afgesloten verzekering is een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Je kunt deze varianten in principe bij de meeste verzekeraars die actief zijn in de uitvaartbranche afsluiten.

Naturaverzekering

Bij deze verzekering wordt de dienstverlening en de materialen die nodig zijn voor een uitvaart verzekerd. Hiervoor wordt een maandelijkse premie betaald voor een bepaald pakket. Hierin zitten de meest gangbare zaken die nodig zijn bij een uitvaart. Vaak staat de keus voor een uitvaartondernemer, kist enzovoort al vast. Het is een van tevoren bepaald pakket waar weinig flexibiliteit in zit.

Bij sommige verzekeraars kun je zelf uit bepaalde posten een pakket samenstellen en bij sommige anderen kun je een bepaalde post die niet gebruikt wordt inzetten voor een andere dienst of product. Naast deze basispakket kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor extra opties.

Er geldt een leeftijdsgrens om deze verzekering af te sluiten. Deze ligt meestal rond de 70 jaar. Om deze verzekering af te sluiten wordt bijna altijd om een gezondheidsverklaring gevraagd. Maar deze is niet uitgebreid.

Kapitaalverzekering

Wanneer je overlijdt krijg je bij deze verzekering een bepaald bedrag uitgekeerd waarmee je nabestaanden de uitvaart kunnen regelen. De hoogte van het bedrag wordt van tevoren afgesproken en op basis daarvan betaal je premie. Ook deze verzekering kent een leeftijdsgrens. Deze ligt bij de meeste maatschappijen tussen de 60 en 70 jaar.

De som dat wordt uitgekeerd als je komt te overlijden is vrij te besteden door de nabestaanden. Bij deze verzekering is het goed om samen met de nabestaanden je wensen te bespreken voor de uitvaart. Want het kan een grote last zijn voor de rouwenden om de uitvaart na je overlijden te regelen in een moeilijke en verdrietige tijd. Vooral wanneer er niets vaststaat en je nabestaanden niets weten van je wensen.

Waarom uitvaartverzekeringen vergelijken

Omdat elke persoon uniek is, is het ook vaak zo dat je dit ook graag in je uitvaart wilt laten terugkomen. Het is dan goed om na te denken over hoe je wilt dat je uitvaart eruit gaat zien. Vooral bij de naturaverzekeringen kan het een uitdaging zijn om dit in de uitvoering van het pakket naar voren te laten komen.

De inhoud van de pakketten van deze verzekeringen kunnen per verzekeraar verschillen. Daarnaast is de flexibiliteit in het gebruik van bepaalde posten ook verschillend per verzekeraar. Je kunt over het algemeen stellen dat hoe meer extra wensen je hebt die buiten het standaardpakket vallen hoe hoger de premie zal zijn. Omdat je dan vaak een aanvullende verzekering moet afsluiten naast het basispakket.

Om tot een goede beslissing te komen welke verzekering af te sluiten moet je naast wat het pakket dekt en de premie ook de voorwaarden in de gaten houden. Door verzekeringen naast elkaar te leggen kun je de beste verzekering voor je situatie tegen de laagste premie afsluiten. Dit kun je heel gemakkelijk doen door middel van verschillende vergelijkingssites die te vinden zijn op het internet.

Vergelijken van verzekeringen loont

Op dit moment zijn er verschillende verzekeraars actief in de uitvaartbranche. Een uitvaartverzekering afsluiten doe je normaal gesproken maar een keer in je leven. Het is niet het soort verzekering dat zich leent voor overstappen. Vaak is overstappen niet de beste keus omdat je geld zult verliezen. Het is natuurlijk altijd wel mogelijk om over te stappen.

Daarnaast verschillen zowel de voorwaarden als de premies per verzekeraar. Het is dan goed om te vergelijken om tot de beste keus te komen voor je situatie en wensen. Premies kunnen dusdanig verschillen dat het wel degelijk loont om te vergelijken.