Menu Sluiten

Een uitvaartverzekering afsluiten voor een kind

Je wilt er liever niet aan denken: de uitvaart van je kind. Daarom stel je het afsluiten van een uitvaartverzekering voor je kind liever uit. Toch levert het tijdig verzekeren van je kind flinke voordelen op.

Kosten uitvaart kind

Gemiddeld liggen de kosten van een uitvaart tussen de zevenduizend en tienduizend euro. Dat is een groot bedrag dat niet iedereen direct in zijn portemonnee heeft zitten. Verzekeringsmaatschappijen bieden daarom verzekeringen aan die een bepaald bedrag uitkeren wanneer je komt te overlijden. Of dat nu vroeg of laat gebeurt, een verzekering keert altijd geld uit. In ruil daarvoor betaal jij elke maand een vastgesteld bedrag aan premie.

Uitvaartverzekering voor kinderen

Het is in Nederland niet verplicht een uitvaartverzekering af te sluiten voor je kinderen, in tegenstelling tot een zorgverzekering die wel verplicht is. Toch is het overwegen waard om een uitvaartverzekering af te sluiten voor je kinderen. De kans dat zij overlijden is meestal kleiner. Maar stel dat het gebeurt, zal het je een hoop onnodige kosten schelen. De verzekering geeft je geld of zorgt voor de benodigdheden en service na het overlijden. Er zijn verschillende manieren om je kind te verzekeren.

Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is je kind gratis meeverzekerd op jouw verzekering (bekijk hier welke verzekaars kinderen meeverzekeren). Je moet dan wel het kind laten bijschrijven bij je verzekeraar. De maximum leeftijd die voor bijschrijven geld is vaak achttien jaar, maar soms kunnen kinderen tussen achttien en vijfentwintig jaar ook worden bijgeschreven.

Het is echter niet overal gratis. Bij andere verzekeringen moet je extra premie betalen als je je kind wilt bijschrijven, of zelfs een eigen verzekering voor het kind afsluiten. Wat voor verzekering je voor het kind afsluit hangt af van de gezondheid van het kind, de leeftijd, het geslacht en jouw eigen budget.

Bijschrijven kind uitvaartverzekering

Je kunt je kind laten bijschrijven op je eigen uitvaartverzekering. Je hoeft dat maar op de verzekering van één van de ouders te doen. Wanneer je als ouders allebei een verschillende uitvaartpolis hebt, kan je het beste je kind bijschrijven op de verzekering met de meest geschikte en uitgebreide dekking. Natuurlijk moet je wel eerst de gezondheidssituatie van je kind inschatten. Afhankelijk daarvan kan je beslissen bij welke ouder het kind bijgeschreven kan worden. Voor het kind geld vervolgens dezelfde dekking als voor jou.

Sommige verzekeringen bieden speciale pakketten aan voor gezinnen met kinderen. Je bent dan gelijk met het hele gezin verzekerd voor bijvoorbeeld ziektekosten, aansprakelijkheid, uitvaart, etc. In de meeste gevallen kan het bijgeschreven kind de uitvaartverzekering overnemen op achttienjarige leeftijd. De ouders en het kind krijgen een brief van de verzekeringsmaatschappij met een waarschuwing dat de verzekering gaat vervallen. Het is op dat moment handig het kind een eigen verzekering te geven, voordat er een onverzekerde situatie ontstaat.

Extra premie

Soms moet er extra premie worden betaald als je je kind wilt verzekeren. Over het algemeen geldt de regel; hoe eerder de verzekering is afgesloten hoe lager de premie wordt. Dat zit zo. Hoe jonger het kind is, hoe kleiner het risico is dat het overlijdt vergeleken met een ouder kind. Het risico dat de verzekeraar loopt is dan niet zo groot en dus is de maandelijkse premie voor de klant ook niet groot. Maar het ligt natuurlijk wel aan de gezondheid van het kind hoe hoog de premie wordt.

Bij overlijden van een kind met een eigen verzekering, hebben de nabestaanden soms recht op de eigen dekking van die verzekering plus het hoogst verzekerde bedrag van één van de ouders. Vaak is aan dit laatste bedrag wel een maximumgrens gesteld.

Ongeboren kind

Het is zelfs mogelijk een ongeboren kind al te verzekeren. Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap is dat al mogelijk. Vaak is dit een gratis optie, maar dit verschilt per verzekering. Als het ongeboren kind overlijdt krijgen de ouders een vastgesteld bedrag, afhankelijk van hoe lang de zwangerschap duurde. Meestal geldt een grens van 24 weken. Was de zwangerschap langer dan 24 weken, dan zal er geld uitgekeerd worden. Dat bedrag is wel lager dan uitgekeerd wordt bij een volwassen persoon.

Soms overlijden baby’s kort na de bevalling. De meeste verzekeringen vergoeden dan de kosten van de begrafenis. Het kind moet wel aangemeld zijn bij die verzekering. Het is dus verstandig om goed te kijken welke voorwaarden bij jou gezinssituatie passen. Zorg op tijd voor het verzekeren van je kinderen!

Verandering van verzekering

De verzekeringsstatus van een baby verandert vaak als het kind een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld zes maanden) overschrijdt. De dekking verandert of er moet een eigen verzekering worden afgesloten. Verzekeringsmaatschappijen stellen vaak een bepaalde termijn die ligt tussen één en zes maanden.

Hoe ouder het kind is wanneer de verzekering wordt afgesloten, hoe hoger de maandelijkse premie is. Deze premie verandert echter niet naarmate het kind ouder wordt. Het maandelijkse bedrag dat wordt vastgesteld bij het afsluiten van de verzekering verandert alleen als de ouders de dekking willen veranderen.