Menu Sluiten

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Voor veel jonge mensen is het maar moeilijk voor te stellen dat je er op een dag niet meer bent. Je begeeft je namelijk in de waan van de dag en dan is er weinig tijd voor reflecties op het grote geheel. Te ver van mijn bed, denken velen. Of, eerst maar eens de kinderen groot brengen. Het zijn menselijke trekjes, systemen in ons brein die het moeilijk vinden rekening te houden met de lange termijn. Een uitvaartverzekering afsluiten?

Ontwikkeling van de mens

In de huidige maatschappij veel meer berekend op de toekomst dan in vroeger tijden. Was het in de vroegste dagen van onze ontwikkeling zo dat we per dag moesten zien te overleven, nu is dat anders. Waar we als jagers en verzamelaars erop uit trokken om elke dag ons kostje bij elkaar te harken, hebben we inmiddels een maatschappij ontworpen waarin we al veel opzij schuiven voor de oude dag.

Sparen voor later

Tegenwoordig leg je geld opzij voor je oudedag. Als werknemer spaar je al dan niet verplicht voor je pensioen. Daarnaast kan de eventuele verkoop van een afbetaald huis een appel voor de dorst zijn. Toch gek dat er vervolgens veel mensen zijn die niet sparen voor het onvermijdelijke, namelijk overlijden. En het sparen voor deze gebeurtenis heeft wel degelijk voordelen.

Uitvaartverzekering voor de kinderen

Een heel belangrijke reden voor mensen die voor hun uitvaart sparen is om de kinderen niet tot last te zijn. Het kan voorkomen dat kinderen moeten opdraaien voor de kosten van de uitvaart van één van hun ouders. Dat wil je natuurlijk niet. Het overlijden is al droevig genoeg en daar moeten geen vervelende financiële verassingen bij komen.

Kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart kunnen flink oplopen. Het kan, afhankelijk van de wensen van de overledene, duizenden euro’s kosten om afscheid te nemen van een geliefde. Het gemiddelde lig op ongeveer 7000 euro. Dat is geld wat vaak niet zomaar opzij geschoven kan worden. En zelf een mooie plek uitzoeken is nog altijd verboden. Dus aan de minimale kosten zit iedereen vast. Dat is dus ook een goede reden om ervoor te zorgen dat een uitvaartpolis uitkeert tegen de tijd dat het zover is.

Uitvaartverzekering Vergelijken

Er zijn sites die de verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken. Door je eigen situatie en wensen in beeld te brengen kun je de beste polis voor jezelf uitzoeken. Uiteraard kun je er ook voor kiezen het helemaal zelf te regelen en het bedrag op een spaarrekening bij elkaar te sparen. De opbrengst van het sparen moet je dan wel vergelijken met de kosten en uitkering van een uitvaartverzekering. Zo weet je welke vorm voor jou het beste is.

Hoe het werkt

Bij één van de verzekeringsmaatschappijen sluit je een verzekering af. De maatschappij vraagt voor de verzekering een maandpremie die is berekend op basis van leeftijd. Jongere mensen betalen minder premie omdat zij nu eenmaal minder kans hebben op vroegtijdig overlijden. Er zit een dusdanige opbouw in de leeftijdspremie dat het loont om al op jongere leeftijd een verzekering af te sluiten. Bij sommige verzekeringen is het wel zo dat je een gezondheidsverklaring moet afgeven. Dit is voor de verzekeraar weer een teken dat er niet op korte termijn uitgekeerd moet worden. Vervolgens kun je ervoor kiezen een vooraf samengestelde uitvaart uitgekeerd te krijgen, of dat de nabestaanden de beschikking krijgen de uitvaart zelf in te richten. Het verschil in natura- en kapitaalverzekering.

Algemene voorwaarden uitvaartverzekeringen

Uiteraard is het de moeite waard de kleine lettertjes van de verschillende verzekeringen te bekijken. Zijn eventuele kinderen meeverzekerd? En wanneer ben je precies wel of niet verzekerd. Maar vooral wat er wordt uitgekeerd bij overlijden. Daarbij is het dus wel van belang dat je weet wat je voor uitvaart zou willen en welke kosten daar dus aan verbonden zijn. Ook hierbij geldt weer: uitzoeken en vergelijken kan lonend zijn om de best sluitende verzekering te hebben. Of om het zelf te doen via de spaarrekening.

Beste uitvaartverzekering

Door vooraf na te denken over je gewenste uitvaart, kom je al snel tot een beter resultaat. Als vooraf alle kosten zijn gedekt en de wensen van een begrafenis of crematie zijn vastgelegd, wordt het voor nabestaanden een stuk makkelijker de uitvaart te organiseren. Er is op die manier meer tijd en energie over voor het rouwproces en om er een mooi uitgeleide van te maken. Onverwachte kosten komen nooit gelegen. Het is voor veel mensen een geruststelling te weten dat hun uitvaart op een vooraf bepaalde manier vastgelegd en betaald is.