Menu Sluiten

Controleer uitvaartverzekering op voorwaarden

Een lage maandelijkse premie voor je uitvaartverzekering klinkt erg aantrekkelijk, maar dit hoeft niet altijd de beste verzekering te zijn. Het is niet alleen belangrijk om naar de hoogte van de maandelijkse premie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Wanneer een dierbare komt te overlijden is het laatste waar je op zit te wachten een extra rekening voor eventuele aanvullende kosten. Een uitvaartverzekering sluit je af voor een langere tijd. Dit kan levenslang zijn. Zomaar je uitvaartverzekering opzeggen, gaat niet. Je betaalt dan een hoge afkoopsom. Door vooraf de voorwaarden door te lezen voorkom je teleurstellingen.

Standaard verzekerd

In een basispakket van een uitvaartverzekering zijn een aantal zaken standaard verzekerd. Het personeel dat nodig is om de uitvaart te regelen. Hierbij kun je denken aan iemand die de familie begeleidt of aan het personeel in het crematorium die de uitvaart begeleiden. Het vervoer van de overledene is inbegrepen. Wanneer iemand in het buitenland overleden is, wordt de repatriëring geregeld. Het lichaam van de overledene wordt dan naar Nederland gebracht. De overledene wordt verzorgd en de overledene wordt dan netjes aangekleed, met make-up wordt er wat kleur in het gezicht aangebracht.

De overledene wordt thuis opgebaard, in een rouwkamer of in het uitvaartcentrum. Je mag een standaard kist uitzoeken en de verzekeraar regelt alle formaliteiten. Een maximum aantal rouwbrieven en postzegels worden door de verzekeraar verstrekt. De hoeveelheid hangt af van het soort uitvaartpakket dat je gekozen hebt. Ook dankbetuigingen met postzegels of gedachtenisprentjes zitten in een standaard pakket. Er wordt een rouwauto ter beschikking gesteld door de uitvaartverzekeraar. Bij een begrafenis wordt het grafdelven, de grafrechten en het onderhoud van de begraafplaats vergoed. Bij een crematie worden het gebruik van de aula, de crematie en as verstrooiing vergoed.

De kleine lettertjes

Alle extra zaken die ook belangrijk zijn tijdens een uitvaart, zoals bloemen, een rouwadvertentie, grafsteen of urn dien je zelf te betalen. Je kunt wel je pakket uitbreiden zodat je een vrij besteedbaar bedrag ontvangt om dit te kunnen bekostigen. Ondanks dat er wordt aangegeven dat repatriëring vergoed wordt geldt dit niet als iemand komt te overlijden wanneer er een negatief reisadvies afgegeven is. De vergoeding voor grafrechten zijn maar voor tien jaar betaald. Daarna dien je deze zelf te betalen. Dit geldt ook voor de onderhoudskosten van de begraafplaats. Ook tijdens een oorlogssituatie veranderen de polisvoorwaarden.

Als Nederland in oorlog is en je komt dan te overlijden dan betalen de nabestaanden tien procent van de uitvaart zelf uit eigen zak. Gelukkig is de kans erg klein dat dit zal voorkomen, maar het staat toch in de kleine lettertjes vermeld. Een geldbedrag dat met de geldverzekering is verzekerd wordt niet geïndexeerd als de premies niet op tijd betaald zijn. Het indexeren van het geldbedrag zorgt ervoor dat deze aangepast wordt aan een eventuele kostenstijging. Deze regeltjes kun je alleen maar te weten komen door de polisvoorwaarden door te nemen, alvorens je een uitvaartverzekering afsluit. Een lage premie klinkt aantrekkelijk, maar is niet altijd verstandig.