Menu Sluiten

De kosten van een uitvaartverzekering verlagen?

Het kan verstandig zijn om u tegen de kosten van een uitvaart van uw partner, kinderen of uzelf te laten verzekeren. Niemand weet namelijk hoe het leven gaat lopen en u wilt uw nabestaanden niet achterlaten met financiële zorgen. In dit artikel gaan we het hebben over de maandelijkse kosten van een uitvaartverzekering en hoe u deze kunt verlagen.

Iedere maand hebben we te maken met vaste kosten, de maandelijkse premie voor de uitvaartverzekering is er één van. Maandelijks betaalt u geld aan de uitvaartverzekering om u te laten verzekeren voor de kosten die met een uitvaart gemoeid zijn. Een aantal factoren bepalen de hoogte van de maandelijkse premie:

• Tot welk bedrag wilt u verzekert zijn?
• Hoelang wilt u premie betalen?
• Wilt u dat het verzekerde bedrag geïndexeerd wordt met de jaarlijkse 3%?

Tot welk bedrag u verzekert bent

Iedereen heeft andere wensen; wij mensen verschillen ten slotte allemaal van elkaar. Wanneer u een uitvaartverzekering afsluit, kunt u tijdens het afsluiten aangeven waar uw uitvaart aan moet voldoen. Wilt u begraven worden of gecremeerd, is bijvoorbeeld een afweging die u moet maken. Het is begrijpelijk dat u hier liever niet over nadenkt, maar voor het afsluiten van een uitvaartverzekering kan dit verstandig zijn. Dit omdat u nu nog het zeggenschap heeft over uw eigen uitvaart en met uw volle verstand een beslissing kan maken. De toekomst is voor iedereen onzeker, dus kunt u er beter u over nadenken voordat het te laat is.

Bij het afsluiten van uw uitvaartverzekering kunt u bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kiezen uit een eenvoudige uitvaart, een gemiddelde uitvaart, een uitgebreide uitvaart of een zelf gekozen bedrag (tot maximaal € 20.000,-) kiezen. Met de eenvoudige uitvaart heeft u dekking t/m € 5.000,-, wat betekent dat alleen de standaardkosten worden gedekt. Onder de standaardkosten verstaan we: kosten voor het regelen en uitvoeren van de uitvaart, evt. crematiekosten, kosten van de kist, rouwauto, opbaring in het uitvaartcentrum en koffie, thee en iets te eten voor de nabestaanden.

Gemiddelde kosten uitvaart

Wanneer u kiest voor een gemiddelde uitvaart bent u verzekert t/m € 8.000,-, zijn de standaardkosten gedekt en kunt u of uw nabestaanden de uitvaart naar wens invullen. Het bedrag dat na de standaardkosten overblijft kan besteedt worden aan een gedenkteken, extra rouwkaarten, een overlijdensadvertentie of een bloemenpakket. Wie kiest voor de uitgebreidere uitvaartverzekering krijgt dekking tot € 11.000,-. Deze verzekering dekt naast de standaardkosten ook extra kosten, zoals begraafrecht, dragers bij de uitvaart en de illustraties op de rouwkaart etc.

Het is begrijpelijk dat de hoogte van de maandelijkse premie hoger uitvalt wanneer u voor een hogere dekking kiest. Zo bent u maandelijks meer premie kwijt wanneer u kiest voor een uitgebreidere uitvaartverzekering in plaats van een eenvoudige uitvaartverzekering. Het is belangrijk dat u voor uzelf goed nadenkt over waar uw uitvaart allemaal aan moet voldoen.

Houd er rekening mee dat de bovenstaande informatie niet voor alle verzekeringsmaatschappijen geldt. Neem daarom contact op met uw verzekering om te kijken wat de voorwaarden van de uitvaartverzekering zijn.

Hoelang u premie wilt betalen

De leeftijd in combinatie met de looptijd dat u premie wilt betalen zijn bepalend voor de hoogte van de maandelijkse premie. Stel u bent 70 jaar oud en u wilt uzelf graag laten verzekeren tot uw 85ste (de meeste verzekeringsmaatschappijen verzekeren tot uw 85ste, dus niet levenslang) dan betaalt u een hogere premie per maand dan wanneer iemand van 20 jaar oud zich tot zijn 85ste wilt laten verzekeren. Van te voren dient u aan te geven hoe lang u verzekert wilt zijn. U kunt deze looptijd ten alle tijden aanpassen.

Hoe langer de looptijd dat u verzekert wilt en kan worden, des te minder premie u maandelijks betaalt.

Jaarlijkse indexatie van 3%

Als het goed is wordt geld meer waard. De kans is groot dat u vandaag meer met € 5.000,- mogelijk is, dan over 20 jaar. Door te kiezen voor een jaarlijkse indexatie van 3%, wordt het verzekerde bedrag voor een uitvaart jaarlijks met 3% verhoogt. Stel u sluit vandaag een verzekering af met een dekking van € 5.000,-, dan heeft u volgend jaar recht op een dekking van € 5.150,-.

Het is een afweging die u zult moeten maken. Bent u bereidt om maandelijks meer premie te betalen voor de jaarlijkse indexatie van 3%? Of betaalt u liever op het moment minder premie en ontvangt u deze jaarlijkse 3% niet? De keuze is aan u.

Zoals u leest zal u dus een aantal afwegingen moeten maken, wat bepalend zal zijn voor de hoogte van de maandpremie. Indien u de risico’s wilt verkleinen, bent u simpelweg een hogere premie per maand kwijt. De keuze is aan u, dus is het aan te raden hier goed over na te denken.