Menu Sluiten

Uitvaartverzekering opzeggen? Voor- en Nadelen

Wilt u uw uitvaartverzekering opzeggen? Denk goed na over de voor- en nadelen van het opzeggen van een uitvaartverzekering. Lees daarom dit artikel door en kom te weten welke voor- en nadelen er bij het opzeggen van een uitvaartverzekering komen kijken.

Centrale vraag: Waarom wilt u uw uitvaartverzekering opzeggen? Daar kunt u verschillende redenen hebben. Mogelijk wilt u de vaste kosten graag verminderen. Of heeft u voldoende geld gespaard om de uitvaart zelf te bekostigen. Wat de reden ook mag zijn, weeg de voor- en nadelen van het opzeggen van uw uitvaartverzekering goed tegen elkaar af. In dit artikel komen de voor- en nadelen ter sprake.

Waarom een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering begint in Nederland als maar populairder te worden. Het kost een kleine moeite om een goedkope uitvaartverzekering af te sluiten. Neem daarbij dat een uitvaartverzekering flink wat financiële kopzorgen voor de nabestaanden kan besparen, en een uitvaartverzekering kan ineens een goede keus zijn.

Wie een uitvaartverzekering afsluit betaalt hier maandelijks een premie voor. De hoogte van de premie hangt van verschillende factoren af, waaronder de leeftijd van de verzekeringsnemer en de looptijd van de verzekering. Hoe jonger de verzekeringsnemer, hoe lager de premie. Iemand die ouder is heeft nu eenmaal een grotere kans om te komen overlijden dan een jong persoon.

Bij het afsluiten en het opzeggen van een uitvaartverzekering is het verstandig om de voorwaarden goed door te lezen. Zo weet u zeker dat u niet voor verassingen komt te staan, en dat is toch wel prettig. Probeer altijd goed na te denken over dingen die mogelijk zijn, ook al is de kans maar klein. Zo is het bij het afsluiten van een nieuwe uitvaartverzekering verstandig om na te denken over euthanasie (hier gelden andere voorwaarden voor), iets wat u als gezond persoon niet snel ziet aankomen.

uitvaartverzekering opzeggen, wat zijn de voordelen?

Wie geen uitvaartverzekering heeft lopen, betaalt hier ook geen premie voor. Zo simpel is het. Er zijn daarom ook mensen die hun uitvaartverzekering opzeggen om zodoende de vaste lasten te verlagen. Afhankelijk van de premie die u betaalt, kunt u in sommige gevallen een redelijk bedrag op jaarbasis besparen. Bijvoorbeeld als u deze op late leeftijd heeft afgesloten. Dit geld kunt u aan andere dingen besteden of eventueel zelf geld apart leggen voor een uitvaartverzekering.

De nadelen voor het opzeggen van een uitvaartverzekering

Ook zitten er natuurlijk nadelen verbonden aan het opzeggen van een uitvaartverzekering. Zo bent u ineens niet meer verzekert en moeten uw nabestaanden de kosten voor een uitvaart ophoesten. De kosten voor een begrafenis of een crematie kunnen behoorlijk hoog uitvallen en juist daarom kan een uitvaartverzekering handig zijn.

Helemaal als u nog jong bent, gaat u er nog niet vanuit dat u op korte termijn komt te overlijden. Toch weet u het nooit, want er zijn zoveel voorbeelden van jonge mensen die zeer plotseling en onverwachts zijn overleden door verschillende oorzaken. U zal goed moeten beseffen dat wanneer u de uitvaartverzekering opzegt, uw nabestaanden moeten opdraaien voor de kosten van de uitvaart. Zoals al eerder benoemd vallen deze kosten vaak hoger uit dan gedacht, waardoor uw nabestaanden zich zorgen moeten maken over het financiële plaatje. Dit geldt natuurlijk niet voor mensen die te komen overlijden en voldoende spaargeld voor een uitvaart hebben.

De nadelen van uw uitvaartverzekering opzeggen, voelt u pas wanneer er iemand in de familie komt te overlijden. De kosten voor de uitvaart zullen dan uit eigen zak gefinancierd moeten worden. Het is verstandig hier ook aan te denken wanneer u op het punt staat om de uitvaartverzekering af te sluiten.

Hoe stapt u over naar een andere uitvaartverzekering?

U kunt verschillende redenen hebben waarom u op een andere uitvaartverzekering wilt overstappen. Eén van die redenen is dat u een lagere premie wilt betalen of onder andere voorwaarden een uitvaartverzekering wilt hebben lopen. Indien u op het punt staat om over te stappen van verzekeringsmaatschappij, zegt u uw huidige contract eerst op. Vervolgens sluit u een nieuw contract bij een andere verzekeringsmaatschappij af. Zoals u leest hoeft het overstappen naar een andere uitvaartverzekering dus niet moeilijk te zijn.

Wel is het goed om te weten dat u uw oude contract niet kunt meenemen naar uw nieuwe verzekeringsmaatschappij, wat betekent dat de premie en de voorwaarden zullen veranderen. Er bestaat een grote kans dat u een hogere premie betaalt, omdat uw leeftijd sinds het afsluiten van uw huidige uitvaartverzekering is toegenomen en daarmee de looptijd van de verzekering is afgenomen. Dit zijn absoluut dingen die u in beschouwing moet nemen, wanneer u op het punt staat om over te stappen naar een andere uitvaartverzekering.