Menu Sluiten

Uitvaartverzekering afsluiten zonder gezondheidsverklaring

Wie zich op het internet heeft georiënteerd in het afsluiten van een goedkope uitvaartverzekering, heeft vast gemerkt dat uitvaartverzekeraars van alles over uw gezondheid willen weten en ook nog eens een gezondheidsverklaring nodig hebben. In dit artikel leggen we uit of een uitvaartverzekering afsluiten zonder gezondheidsverklaring mogelijk is of niet.

Uitvaartverzekering in het algemeen

Het kan een verstandig keuze zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Op deze manier dekt u (gedeeltelijk) de kosten van een uitvaart, indien u of één van uw gezinsleden verwacht of onverwacht komt te overlijden. Niemand kan in de toekomst kijken en iedereen komt vroeg of laat te overlijden. De meeste mensen denken hier liever nog niet over na, maar als het dan plotseling wel gebeurd moeten zij of de nabestaanden de kosten van de uitvaart betalen. De kosten voor een uitvaart vallen meestal hoger uit dan van te voren gedacht.

Factoren voor de maandelijkse premie uitvaartverzekering

De uitvaartverzekeraar blijft natuurlijk een commerciële partij, die graag winst wilt maken. Zij willen dus meer geld aan premie ontvangen dan dat er uitgekeerd moet worden aan de kosten van uitvaarten. Daarom is de hoogte van de premie afhankelijk van een aantal factoren, die er als volgt uit zien:

• Uw leeftijd
• De looptijd van uw verzekering
• Het verzekerde (of de vergoeding) bedrag voor de uitvaart
• Het jaarlijkse indexatie percentage

Op basis van deze gegevens wordt de hoogte van de zorgpremie betaalt. Zo zult u zien dat een twintigjarige minder geld aan premie kwijt is dan iemand die het 50ste levensjaar gepasseerd is. Ook speelt de looptijd van de verzekering een rol. Tot wanneer wilt u verzekerd worden? Hoe langer de looptijd voor uw verzekering, hoe lager de maandelijkse premie. Dit komt omdat u de premie langer door betaalt, waardoor er een grotere kans bestaat dat men meer premie van u ontvangt.

een uitvaartverzekering afsluiten zonder gezondheidsverklaring

Een ander gegeven waar u rekening mee dient te houden, is dat uitvaartverzekeringen niet iedereen accepteren. De kans op een uitvaartverzekering afsluiten zonder gezondheidsverklaring is meestal niet mogeljk. Maar ook op basis van uw leeftijd en gezondheid kunt u geweigerd worden, waardoor u geen uitvaartverzekering bij de desbetreffende zorgverzekeraar af kunt sluiten. Dit komt omdat de kans dat u op korte termijn te overlijden komt groter is dan gemiddeld, waardoor het risico dat de verzekeraar geld verliest ook groter is. Dit willen de verzekeraars voorkomen en daarom kunnen ze u weigeren wegens een mindere gezondheid of een oudere leeftijd.

Wanneer u zich aanmeldt zal de uitvaartverzekering een hele waslijst aan vragen over uw gezondheid gaan stellen. Op basis van uw antwoorden en de gezondheidsverklaring wordt bepaalt of u een uitvaartverzekering kunt ontvangen of niet. Het is voor een uitvaartverzekeraar veel aantrekkelijker om iemand die gezond is te verzekeren met een jonge leeftijd, omdat de kans dat degene komt te overlijden minimaal is. De uitvaartverzekeringen zijn hier over het algemeen heel erg strikt mee en accepteren niet snel mensen die ongezond zijn en waarvan de kans groot is dat ze op korte termijn komen te overlijden. In sommige gevallen willen de verzekeraars alsnog een uitvaartverzekering verstrekken, maar hier staat een hoge maandpremie tegenover.

Waarom heeft u een gezondheidsverklaring nodig?

Vraagt u zich af of een uitvaartverzekering afsluiten zonder gezondheidsverklaring kan? In 99% van de gevallen heeft u voor het afsluiten van een uitvaartverzekering een gezondheidsverklaring nodig. Deze gezondheidsverklaring is een bewijs aan de verzekeraar dat u gezond bent. Deze hebben verzekeraars nodig om zeker te zijn dat er ook geld verdient wordt en niet alleen geld wordt uitgekeerd aan mensen die te komen overlijden. De gezondheidsverklaring kunt u aanvragen uw huisarts en zo’n afspraak duurt vaak niet langer dan een kwartiertje. Ook wordt dit bezoek aan de huisarts door de basisverzekering gedekt.

Naast de gezondheidsverklaring worden er ook vragen over uw gezondheid gesteld. Deze vragen dient u naar alle eerlijkheid in te vullen, want als later blijkt dat u dit niet gedaan hebt, krijgt u of uw nabestaanden geen enkele cent voor de uitvaart vergoed. Bij de meeste verzekeraars kunt u deze vragenlijsten online, via de telefoon of per post beantwoorden.

Wat als u geen gezondheidsverklaring kunt krijgen?

Het kan zijn dat u om welke reden dan ook geen gezondheidsverklaring kunt krijgen. In dit geval wordt het lastig om een uitvaartverzekering af te sluiten, omdat de meeste verzekeraars dit nou eenmaal als vereiste hebben. Een alternatieve oplossing is een uitvaartdeposito. Dit is een compromis, zodat mensen zonder gezondheidsverklaring een spaarbedrag aan geld kunnen opbouwen, die ze, mocht het nodig zijn, voor de uitvaart kunnen gebruiken. In principe is het niets meer dan een financiële regeling, waarbij u in termijnen geld betaalt en dit geld opspaart. Een uitvaartverzekering afsluiten zonder gezondheidsverklaring is niet echt mogelijk. Wel zijn er verzekeringen die een eenvoudige medische acceptatie hebben. Zo bijvoorbeeld Monuta en Yarden.