Menu Sluiten

Rouwadvertentie

Een rouwadvertentie is een advertentie / geplaatst bericht in een krant. Dit kan zowel landelijk, regionaal als landelijk zijn. In een rouwadvertentie wordt vermeld wie er is overleden, waar en wanneer afscheid genomen wordt en op welke manier dit gebeurd. Rouwadvertenties bevatten altijd de naam, geboortedatum en de datum van overleiden. Evenals de namen van de nabestaanden. Rouwadvertenties worden op verschillende manieren opgebouwd.

Rouwadvertentie schrijven

Het is fijn om leed te delen met anderen door middel van een rouwadvertentie. Dit is een passend eerbetoon aan de overledene waarmee u en uw nabestaanden betrokkenen kunt informeren. Tevens is het een manier om aan te kunnen geven waar en wanneer de uitvaart gehouden zal worden. Betrokkenen kunnen bij deze uitvaart of condoleance, hun medeleven tonen aan de nabestaanden. Er kan worden gekozen voor een rouwadvertentie op het moment dat iemand politiek betrokken was, of juist maatschappelijk of actief was in het verenigingsleven. Ook als iemand een bedrijf had of een hoge functie, wordt er normaal gesproken een rouwadvertentie geplaatst. Uiteraard kan ook een rouwadvertentie ook gewoon worden geplaatst op het moment dat nabestaanden hier behoefte aan hebben.

Keuze van de krant

In welke krant de rouwadvertentie wordt geplaatst, is afhankelijk van welke mensen er mee kunnen worden bereikt. Op het moment dat iemand op een dorp woonachtig was en hier speelde zich ook het grootste deel van zijn/haar leven af, is een rouwadvertentie in een lokale krant voldoende. Maar als iemand een groot bedrijf had met verschillende vestigingen in de provincie, is juist een krant met provinciale dekking weer aan te raden. Soms was een overledene landelijke bekend. In dit geval is het de overweging waard om te kiezen voor een krant met landelijke dekking. Daarnaast kunnen er andere overwegingen gemaakt moeten worden. Denk hierbij aan:

  • Wat mag een rouwadvertentie maximaal kosten?
  • Hoeveel mensen kunnen er bij de uitvaart aanwezig zijn en staat dit wel in verhouding tot het bereik van de krant? (Is deze dus niet veel te groot, waardoor er wellicht te veel mensen op af zouden kunnen komen)

Online Rouwadvertentie?

Tegenwoordig zijn er ook online veel mogelijkheden om een rouwadvertentie te verspreiden. Hiermee kan ook via het internet het nieuws zich verspreiden en kunnen betrokkenen op de hoogte worden gesteld van het overlijden van de persoon. Er zijn speciale sites waarop herdenkingen kunnen plaatsvinden, denk hierbij aan:

  • Memori
  • Sterrenhemel
  • Social Media

Hoe schrijft u een rouwadvertentie?

Het schrijven van een rouwadvertentie is niet iets wat u waarschijnlijk vaak doet. Wellicht is er iemand in uw omgeving die hier goed mee uit de voeten kan, sowieso kunt u altijd terugvallen op de uitvaartverzorger, die hier uiteraard wel ervaring mee heeft. Een rouwadvertentie bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

  • De naam en de achternaam van de overledene
  • Datum wanneer deze persoon is geboren en wanneer deze is komen te overlijden
  • Informatie over de uitvaart (plaats, tijd)
  • De namen van de nabestaanden
  • Een spreuk, een zin of een gedicht

Voorbeeld rouwadvertentie

Persoonlijk tintje aan rouwadvertentie

Naast enkele zinnen zoals hierboven, kunt u natuurlijk een persoonlijk tintje geven aan een rouwadvertentie. Zeker als u bijvoorbeeld de partner bent en van uzelf een duidelijke boodschap mee wilt geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afbeelden van een foto van u samen met uw partner, of een zin uit een liedje waar jullie allebei van hielden. Ook kan een stukje tekst worden opgenomen in de rouwadvertentie uit een andere taal. Als u bijvoorbeeld een favoriet vakantieland had met uw partner, is het wellicht een idee om in die taal een stukje tekst op te nemen. Een eigen gemaakt gedicht opnemen in de advertentie, kan uiteraard ook prima. Een persoonlijk tintje in de rouwadvertentie maakt deze extra bijzonder.

Mogelijkheden voor rouwadvertentie

Bovenstaand voorbeeld is een mogelijkheid. Maar natuurlijk kunt zelf invulling geven aan de rouwadvertentie zoals u die voor ogen heeft. Hierbij is het belangrijk om mee te nemen dat de advertentie wel moet passen bij de nabestaanden en de overledene. Daarom is het ook niet zo gek om het opstellen van rouwadvertentie samen met andere mensen te doen. De uitvaartverzorger heeft hier ook veel ervaring mee en beschikt over veel voorbeelden die u kunt bekijken. Door te beslissen met een aantal mensen wordt de rouwadvertentie breed gedragen en dit is ook fijn voor de rouwverwerking.

Symbolen verwerken in een rouwadvertentie

Op een subtiele wijze kunnen er symbolen verwerkt worden in een rouwadvertentie. Symbolen zijn vaak sterk en herkenbaar. Het voordeel van symbolen is dat veel mensen ze herkennen, ook als iemand bijvoorbeeld de taal niet spreekt. Als de overledene erg internationaal georiënteerd was, is het wellicht een goed idee om symbolen te gebruiken in een rouwadvertentie. Hieronder enkele symbolen en hun betekenis:

Twee ringen: Verbondenheid
Anker: Hoop
Pauw: Trots en onsterfelijkheid
Duif: Vrede en liefde
Roos: Liefde
Kruis: Eeuwig leven
Hart: Vriendschap en liefde
Ster: Hemel, hoop, nieuw leven
Vlinder: Vrijheid

Er kan ook worden gekozen voor een symbool die staat voor werk of een hobby. Bijvoorbeeld als de overledene gevist heeft op zee, kan er gekozen worden voor een schip. Als iemand heel veel hield van motorrijden, kan er ook een motor worden afgebeeld in de rouwadvertentie. Maar ook kan er gekozen worden voor een clublogo van een voetbalclub in de rouwadvertentie, als de overledene erg hield van een specifieke voetbalclub.

Inspiratie rouwadvertentie

Als u geen invulling weet voor uw rouwadvertentie, laat u dan inspireren. Bijvoorbeeld door de krant open te slaan en de rouwadvertenties van anderen te lezen. Er zullen vast wel advertenties tussen staan die u aan zullen spreken. Ook kunt u extra letten op de zinnen/ gedichten die in deze rouwadvertenties worden gebruikt en waar u uw voorkeur naar uitgaat. Ook kunt u wat quotes van de overledene opschrijven, een quote van de overledene maakt een rouwadvertentie vaak ook erg persoonlijk. Terugkijken in fotoboeken waarin veel foto’s van de overledene staan, kan ook leiden tot inspiratie voor de rouwadvertentie. Soms hield de overledene ook een dagboek bij of was hij/zij bezig met een autobiografie, dit zijn ook bronnen om inspiratie uit te halen. Door met nabestaanden herinneringen op te halen, komen er vaak ook ideeën naar boven om te gebruiken voor de rouwadvertentie.