Menu Sluiten

Condoleance tekst

Als iemand komt te overlijden, dan is dat een emotionele gebeurtenis. Het kan best lastig zijn om de juiste woorden te vinden om uw boodschap goed over te brengen. Sommige mensen vinden het dan ook niet eenvoudig om iets op papier te zetten, daarmee kan de verleiding groot zijn, om niets van u te laten horen. Maar dat is zeker niet aan te raden. Als u later nabestaanden tegenkomt, kan dit een ongemakkelijke situatie opleveren. Dus doe uzelf en de nabestaanden een groot plezier en laat iets van u horen. Er zijn uiteraard veel manieren om uw medeleven te tonen. Dit kan in de vorm van een anekdote, een treffende zin of bijvoorbeeld met een mooi gedicht. Hieronder geven we u enkele tips en voorbeelden voor een condoleance tekst.

Gecondoleerd

Door iemand te condoleren toont u uw medeleven met de nabestaanden. Condoleren komt uit het Latijns waar het geschreven wordt als ‘con dolore’. Letterlijk betekent dit medelijden betonen. Als u iemand de hand schudt of dit op een kaart zet, dan geeft u eigenlijk aan: ‘ik toon hierbij mijn medelijden’.

Gecondoleerd met het verlies

U kunt op een rouwkaart diverse teksten schrijven waarmee u uw medeleven kunt tonen. Hieronder enkele voorbeeldzinnen die u kunt gebruiken.

“Wat een gemis, ik denk aan je”

“We zullen hem missen”

“Gecondoleerd met je broer/zus/moeder/vader”

“Hier zijn geen woorden voor, wat een gemis”

Sterkte wensen

Sterkte wensen klinkt positief en is in bepaalde situaties een prima vorm om gevoelens mee te uiten of om iemand een hart mee onder de riem te steken. Sterkte is een uiting van kracht en komt positief over. Het is altijd afhankelijk van de nabestaande(n) of deze tekst wel of niet geschikt is. Zeker voor nabestaande(n) die ondanks het verlies veerkrachtig en toekomstgericht zijn, kan sterkte wensen een prima tekst zijn om hen een hart onder de riem te steken. Enkele voorbeelden van sterkte wensen zijn:

“Veel sterkte gewenst”

“ik wil je veel sterkte wensen met dit verlies”

“Heel veel sterkte de komende tijd”

“Sterkte gewenst bij dit verlies”

“Veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies”

“Sterkte bij het verlies van je vader / moeder”

“Hoe een condoleance tekst te schrijven”

Condoleance teksten

Bij het schrijven van een condoleance tekst wilt u uw boodschap uiteraard goed over laten komen. Een condoleancetekst kan een eigen geschreven tekst zijn, of een tekst die u heeft uitgezocht. In beide gevallen moet uw boodschap goed overkomen bij de nabestaanden en passen bij de overledene. Voordat u iets op papier gaat zetten, kunt u ervoor kiezen om eerst een brainstormsessie te houden. Hierbij kunt u een aantal woorden en zinnen op papier zetten die horen bij het verlies en de overledene. Dit kunnen ook prima persoonlijke ervaringen zijn die u meegemaakt heeft met de overledene. Als u uw medeleven specifiek richt op een nabestaande, kunt u over haar/hem een aantal woorden en zinnen op papier zetten. Aan de hand van deze woorden en zinnen kunt u beginnen met het formuleren van uw boodschap. Hierbij kunt u ervoor kiezen om een stukje tekst te schrijven, maar ook voor enkele korte, krachtige zinnen.

Hieronder enkele zinnen die u hierbij zou kunnen gebruiken:

Graag wil ik je heel veel kracht toewensen, bij het verwerken van dit grote verlies

Onverwachts, veel te vroeg ging Johan heen. Heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies

Zo jong, zo krachtig en positief. Heel veel sterkte bij het verwerken bij dit verlies

Jouw lieve broer, veel te vroeg overleden, ik denk aan je

Graag wil ik jullie heel veel sterkte wensen bij het verlies van Henk

Gecondoleerd met het verlies van Stefan, sterkte gewenst de komende periode