Menu Sluiten

Uitvaartspeech

Als u gevraagd wordt om een speech te houden tijdens een uitvaart dan kan dit best een spannende aangelegenheid zijn. Maar als de overledene dit voor zijn/haar dood persoonlijk aan u heeft gevraagd zal u hier natuurlijk wel gehoor aan willen geven. Naast dat u gevraagd wordt, kan het ook zijn dat u zelf de behoefte heeft om een uitvaartspeech te houden. Door een uitvaartspeech goed voor te bereiden, heeft u het halve werk al gedaan en zult u zien dat het eigenlijk best goed te doen is.

Introduceer uzelf voor de uitvaartspeech

Als u tijdens de uitvaart een speech gaat houden, zitten er waarschijnlijk veel mensen in de zaal. Dit zullen naast familie en vrienden ook bijvoorbeeld buren en (oud) collega’s zijn. Dit zijn wellicht mensen die u niet kennen. Introduceer uzelf dan ook voordat u start met uw speech. Hiermee kunnen de mensen uw speech beter in perspectief plaatsen in relatie tot de overledene.

Humor in de begrafenisspeech

Humor wordt meestal gewaardeerd in een uitvaartspeech. Maar gebruik dit subtiel en hou het netjes. Platte grappen of doordenkertjes zijn niet gepast bij een uitvaart. Subtiele, persoonlijke humor dat past in het licht van het afscheid en de overledene in het bijzonder, kan prima. Ook een anekdote die u heeft meegemaakt met de overledene, waarbij er iets grappigs is gebeurd, brengt verlichting tijdens een uitvaart en is daarom gepast.

Positieve uitvaartspeech

Belangrijkste spelregel voor een uitvaartspeech is om het positief te houden. Zet de positieve eigenschappen van de overledene op papier. Kijk of je van deze positieve eigenschappen een mooi verhaal kan maken. Hiermee zorg je ervoor dat de overledene een waardig, positief afscheid krijgt dat hij/zij verdient.

Korte en krachtige uitvaartspeech

Zet op papier wat uiteindelijk de boodschap is wat u de mensen mee wil geven. Schrijf dit in één zin op papier en schrijf vervolgens pas uw speech. Alle tekst die u vervolgens schrijft, zou in relatie moeten staan met deze ene zin. Hiermee maakt u uw speech kort en krachtig en zorgt u ervoor dat uw boodschap zo goed mogelijk tot zijn recht komt.

Uitvaartspeech voorbeelden

U kunt op verschillende manieren een uitvaarspeech houden. Dit kan een speech zijn waarin uw chronologisch het levensverhaal van de overledene vertelt, maar juist ook een speech waarin u bepaalde zinnen verwerkt die passen bij het afscheid en de overledene. Denk hierbij aan zinnen als:

“ Afscheid nemen doen we vandaag, maar vergeten doen we je nooit “

“ Je zult altijd een ster blijven, die eeuwig blijft stralen “

“ In onze herinnering zal je warmte en humor altijd voort blijven leven “

Uitvaart gedicht

Ook kunt u kiezen voor een gedicht die u bijvoorbeeld aan het einde van de uitvaartspeech voorleest. Een gedicht geeft de mogelijkheid om met weinig woorden, heel krachtig over te komen. Hieronder een voorbeeld van een dergelijk gedicht.

Afscheid


Jouw liefde voor het leven

gaf je kracht voor deze strijd

wat heb je veel gegeven

vandaag is je afscheid

Maar ook is het een nieuw begin

waarin je in ons hoofd voort zult leven

jij zat vol avontuur en zin

wat heb jij ons veel gegeven

Grappige begrafenisspeech

Wat mensen op prijs stellen is een uitvaartspeech waarin een anekdote is verwerkt met humor. Bij voorkeur een anekdote waarbij degene die de speech houdt iets heeft meegemaakt met de overledene. Hieronder een voorbeeld hoe een (deel van een) grappige begrafenisspeech eruit zou kunnen zien.

De eerste dag dat Henk en ik op reis gingen naar Parijs kan ik me nog goed herinneren. We gingen op fietsvakantie en hadden alles tot in de puntjes voorbereid. Het was ongeveer zeshonderd kilometer en we zouden er een week over doen. Henk was altijd positief, had altijd een plan en ging altijd voorop in de strijd. Zo ook deze zaterdagmorgen. We stapten op onze racefiets om te vertrekken. Na honderd meter had Henk al een lekke band, vlak voor de kroeg, middenin het dorp. Normaal gesproken zou iemand hier van balen en boos afstappen. Henk deed dat niet. Hij stapte van zijn fiets en lag helemaal dubbel van het lachen. Hij sloeg zijn arm om mij heen en zei: “ Parijs is nog ver mijn vriend”.