Menu Sluiten

Cryomeren

Bij cryomeren zal men het stoffelijk overschot vriesdrogen. Het wordt hierbij eerst bevroren, vervolgens zal het stoffelijk overschot door trillingen uiteenvallen tot poeder. Deze poeder wordt gezuiverd en gedroogd en uiteindelijk in een duurzame grafkist gestopt. Door de kleine hoeveelheid poeder dat overblijft kan hiervoor een kleine kist worden gebruikt, die weinig ruimte in zal nemen. Hiermee is cryomeren een duurzame, milieuvriendelijke manier van lijkbezorging. Internationaal wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzame manieren van lijkbezorging. In Nederland zijn er vier soorten van lijkbezorging mogelijk; cremeren, begraven, een zeemansgraf of een terbeschikkingstelling aan de wetenschap.

Cryomeren is duurzaam

Bij traditionele manieren van lijkbezorging als cremeren en begraven wordt er energie verbruikt en ruimte ingenomen. Bij cryomeren is de hoeveel energie en ruimte een stuk minder dan bij de traditionele manieren van lijkbezorging. Daarnaast wordt ten opzichte van begraven, de grond een stuk minder vervuild. Er komt geen kleding in de bodem terecht, schadelijke metalen worden voor het begraven verwijderd. Deze metalen komen voor in bijvoorbeeld protheses en vullingen van kiezen. Ook over de kist wordt nagedacht bij het cryomeren, hiervoor wordt een kist gebruikt die vergaat in de natuur. Deze zijn bijvoorbeeld niet voorzien van metalen handgrepen of versieringen die niet kunnen vergaan in de bodem. Ten opzichte van cremeren zijn er ook voordelen. Bij het crematieproces komt er namelijk koolstofdioxide en kwik vrij. Dit is bij cryomeren niet het geval. Hiermee is cryomeren een stuk duurzamer dan de traditionele manieren van lijkbezorging.

Stappen bij cryomeren

Bij cryomeren wordt de temperatuur teruggebracht naar minus achttien graden, gedurende een periode van tien dagen. Vervolgens wordt het bevroren lichaam in een bad met vloeibare stikstof gedaan op een temperatuur van minus honderdzesennegentig graden. Hiermee wordt het lichaam broos gemaakt. Vervolgens krijgt het lichaam trillingen, waardoor het uiteenvalt tot poeder. Dit is organisch materiaal. Deze poeder wordt gedroogd, vervolgens worden er schadelijke metalen uit verwijderd. Nu blijft er nog zo’n twintig tot dertig kilogram poeder of. Dit gaat vervolgens in een milieuvriendelijke kist die gemaakt is van materiaal wat in de natuur zal vergaan. De kist wordt vervolgens begraven in een ondiep graf. De reden hiervoor is dat er hierdoor gemakkelijk zuurstof bij kan komen dat ervoor kan zorgen dat de kist en de poeder wordt omgezet tot compost. Het omzetten van poeder tot compost duurt tussen de zes en twaalf maanden.

Cryomeren voor de bewuste mens

Voor mensen die gesteld zijn op de aarde en het goed achterlaten hiervan, is cryomeren de ideale manier van lijkbezorging. Het gaat nog een stapje verder dan bijvoorbeeld een natuurbegraafplaats. Bij een natuurbegraafplaats vergaat het stoffelijk overschot uiteindelijk ook, en wordt er in veel gevallen ook een afbreekbare kist gebruikt. Bij cryomeren zit er echter nog een stap tussen waarmee het stoffelijk overschot in volume wordt teruggebracht. Hiermee heb je voor het begraven nog minder ruimte nodig dan bij een duurzame begraafplaats. Een mooie manier voor de milieubewuste mens die na zijn/haar overlijden de aarde nog zo min mogelijk tot last wil zijn.

Cryomeren nog niet mogelijk in Nederland

Cryomeren is net als resomeren nog niet toegestaan in Nederland. Dit staat de wet op de lijkbezorging op dit moment nog niet toe. Er wordt door uitvaartverzekeraars aangestuurd op een wetswijziging waarmee dit wel mogelijk wordt. Op dit moment is er in Nederland nog geen installatie beschikbaar is waarmee het proces van cryomeren uitgevoerd kan worden. Toch wordt er op dit moment wel hard gewerkt aan een installatie om dit in de toekomst wel mogelijk te maken. De verwachting is dan ook dat mensen in de toekomst in Nederland ook kunnen kiezen voor cryomeren.