Menu Sluiten

Begrafenis kleding

Als u naar een uitvaart gaat, is het verstandig om niet al te opvallende kleding te dragen. Het is immers een trieste aangelegenheid waarin enige terughoudendheid is geboden. Het dragen van donkere kleding is hierbij dan ook aan te raden. Denk hierbij aan de kleuren zwart, donkergrijs of donkerblauw. Vermijd in ieder geval vrolijke en felle kleuren. Ook glinsterende kleding is niet gepast voor een uitvaart.

Begrafenis kleding mannen

Voor heren is zakelijke rouwkleding het beste. Denk hierbij aan een grijs of zwart pak met een wit overhemd. Met hierbij nette schoenen en eventueel een stropdas. Pakken in de kleuren donkerblauw of donkergrijs zijn ook prima geschikt voor een uitvaart. Sneakers worden niet aangeraden en vermijd accessoires die erg opvallen zoals een gekleurd strikje.

Begrafenis kleding vrouw

Vrouwen kunnen kiezen voor een mantelpakje of bijvoorbeeld een jurk. In het geval van een jurk; kijk uit dat deze niet te kort is. Zorg dat u als vrouw geen decolleté hebt. Ook het dragen van hoge hakken is niet verstandig voor een uitvaart. Een nette, donkere jurk met bijpassende laarsjes is ideaal als kleding voor dames op een uitvaart. De outfit kan ook een nette broek, een blouse met jasje en nette schoenen zijn.

Begrafenis kleding voor kinderen

Als er kinderen meegaan naar een uitvaart dan doet u er verstandig aan om deze vooral netjes te kleden. Vermijd felle kleuren en drukke prints op bijvoorbeeld shirts. Dit geldt ook voor grote zichtbare merknamen. Kies voor nette, donkere schoenen.

Kleding crematie

Het type kleding dat gedragen wordt voor een crematie is feitelijk hetzelfde als voor een begrafenis. In beide gevallen neemt u afscheid van dierbare, alleen op een andere wijze. Bij een begrafenis speelt een gedeelte van de uitvaart zich overigens in de buitenlucht af, waardoor het verstandig is om hier rekening mee te houden. Neem een (donkere) paraplu of een regenjas mee. In het geval van een crematie vindt de uitvaart voornamelijk binnen plaats, waardoor u geen rekening hoeft te houden met slechte weersomstandigheden.

Dresscode kleding aangegeven op rouwkaart

Het kan zijn dat een overledene juist wil dat u specifieke kleding aantrekt naar de uitvaart. Hierbij wordt dit aangeven op de rouwkaart waarin er een dresscode is opgenomen. Hierbij kunt u denken aan het dragen van een witte accessoire, omdat dit van de overledene zijn/haar lievelingskleur was. Hierbij kunt u kiezen voor een bescheiden strik, of een witte roos. Ook hierbij geldt dat u het beste kunt kiezen voor een bescheiden accessoire om niet al te veel op te vallen tijdens de uitvaart. Als de overleden uitdrukkelijk aangeeft dat hij/zij juist veel bonte kleuren wil op zijn/haar uitvaart, dan kunt u natuurlijk aantrekken wat u wilt.

Kleding passend bij cultuur en achtergrond

Als de overledene sterk gelovig was, kan het zijn dat bij deze religie andere kledingvoorschriften gelden. U doet er dan ook verstandig aan om nabestaanden van deze overledene te vragen naar wat er gebruikelijk is tijdens een dergelijke uitvaart om te dragen.