Menu Sluiten

Resomeren

Resomeren is een nieuwe manier van ontbinding en een vervanger van de begrafenis of de crematie. Hierbij vergaat het lichaam niet door het te begraven of te verbranden, maar door deze te ontbinden door middel van water. Net als bij een crematie blijft er na het resomeren slechts alleen wat poeder over, wat vervolgens bewaard kan worden in een urn. Ook kan dit poeder worden uitgestrooid.

Resomeren is de toekomst?

Resomeren is een nieuwe methode van lijkbezorging waarmee mensen op een duurzame manier om kunnen gaan met het stoffelijk overschot. Het is een milieuvriendelijke manier dat helemaal past in deze tijdsgeest. In veel landen is er al de mogelijkheid om te kiezen voor resomeren, in Nederland is dit nog niet het geval. Toch is de verwachting groot, dat dit binnen afzienbare tijd wel mogelijk is.

Hoe gaat resomeren in zijn werk?

Bij het resomeren wordt er geen kist gebruikt, maar een wollen omhulsel. Het lichaam wordt na de dienst uit de kist gehaald en in dit omhulsel gewikkeld. Vervolgens wordt het lichaam met dit omhulsel in een machine gedaan. Deze machine ontbindt het lichaam aan de hand van hydrolyse waarbij door middel van chemische verbindingen, het lichaam wordt afgebroken. Wat overblijft is een steriele oplossing dat ter beschikking komt te staan van de nabestaanden. Dit hele proces duurt ongeveer drie uur.

Resomeren is goedkoop en duurzaam

Ten opzichte van begraven en cremeren is resomeren goedkoop. Daarnaast is het ook nog eens duurzamer en milieuvriendelijker dan cremeren of begraven. Er blijven zeer weinig resten over, er wordt weinig energie verbruikt en er wordt nagenoeg geen ruimte in beslag genomen. Ook de maatschappelijke kosten van resomeren zijn laag.

Handelingen voor het resomeren

Net als bij cremeren en begraven kunnen de nabestaanden voor het resomeren de overledene nog wassen, de sieraden af doen en eventuele andere zaken (laten) verwijderen. Bij het laatste kun je denken aan gouden vullingen of protheses. Net als bij het cremeren zullen deze zaken tijdens het resomeren niet vergaan, vandaar dat deze vooraf worden verwijderd. De nabestaanden kunnen ervoor kiezen om deze zaken mee naar huis te nemen, of te schenken aan de instantie die het resomeren verzorgd. Zij geven dit vaak weer aan een goed doel. Het gaat hierbij meestal om het schenken van bijvoorbeeld protheses of zaken waar de nabestaanden zelf niets meer mee kunnen.

Restant verstrooien na resomeren

Als nabestaanden het restant na het resomeren willen uitstrooien, dan is dat mogelijk. Als aangegeven kan dit in Nederland nu nog niet, aangezien resomeren nu nog niet is toegestaan. Mocht dit in de toekomst wel mogelijk zijn, dan is het verstandig om navraag te doen bij de gemeente of u het uitstrooien van de restanten kunt doen op de plek die u voor ogen heeft. De gemeente bepaalt namelijk op welke plekken er wel en niet uitgestrooid mag worden.